Heta derbymatcher för Kubanerna i år – om publik hinner tillåtas

Foto: Msun.se
Posted 2021-02-12 in Nöje, Örebro SK, Sport

Nytt år och ny säsong för Örebro SK. Vi ringde upp supporterföreningen Kubanernas ordförande Magnus Eriksson Malm för att kolla läget efter den publikmässigt så miserabla förra säsongen.

 

Är det lågsäsong för Kubanerna just nu eller har ni fullt upp med förberedelser?

– Vi har lite att göra. Vi har ju skjutit upp årsmötet så just nu håller vi på att förbereda det. I övrigt är vi i full färd att leta lokal. Senast idag var vi på visning av en och det ser lovande ut.

 

2020 var “året som försvann” om man ser från ett supporterperspektiv. Hur skulle du sammanfatta det?

– Det snabba svaret är förstås att det var tråkigt att inte kunna vara på plats. Det började bra för oss med ett par bra bortaresor och fin uppslutning hemma mot Brage, men ganska snart efter Elfsborgs-matchen (borta i Svenska cupen den 8 mars, reds. anm.) så blev det stort det här med Corona. Men vi har försökt göra det vi kan, har dragit in lite pengar till klubben på merchandise och sånt. Vi har också visat oss på sociala medier, mycket för att påminna folk och hålla intresset för klubben uppe.

 

 

Sportsligt då? ÖSK tog sig upp på övre halvan för första gången på flera år.

– Ja, det var kanske någon placering bättre än vad jag hade tippat. Men klubben gjorde också ett bra sommarfönster och fick till en bra höstsäsong. Man var väl typ bäst under hösten?

Största snackisen kring ÖSK kom dock efter säsongen när Oskar Jansson, trotjänaren som meddelat att han skulle lämna klubben efter åtta år, valde konkurrenten IFK Norrköping. Det rörde upp känslor och under ett par veckor stormade det rejält. I en intervju med sajten Fotbollskanalen i januari uttalade sig Magnus i egenskap av ordförande för Kubanerna och kritiserade målvakten för att bara tänka på pengar.

 

Har den värsta känslostormen hunnit lägga sig nu?

– Nja, besvikelsen finns ju kvar. När man älskar något och någon gör så här – det var någon på sociala medier som jämförde känslorna med en skilsmässa och det stämmer rätt bra. Oskar var väldigt förknippad med ÖSK.

 

Jag förstod direkt att det skulle röra upp känslor men blev överraskad över att det blev så pass stort. Annars upplever åtminstone jag ofta Norrköping som en alibi-rival, en klubb vi utser till rival för att få kunna gå på derby och piska upp lite stämning. Inte i klass med exempelvis Degerfors. Hur ser du på Norrköping?

– Det är lite som du säger med Norrköping – att vi har dem lite i brist på bättre rivalklubbar med konkurrens och derbymatcher i samma stad. Det är väl ingen jättekonkurrens, men Norrköping är ändå det närmaste som finns för oss.

Att Oskar Jansson därmed blir kvar i Allsvenskan kommer förstås skänka extra nerv åt de där alibiderbyna mot Norrköping men frågan är om det smäller högre än Degerfors som nu är tillbaka i Allsvenskan? Om tyngden i rivaliteten med Norrköping går att diskutera så är det inget snack om saken vad gäller den lilla bruksklubben från Degerfors och Magnus ser förstås fram emot mötena.

– Ja, det är klart roliga matcher mot Degerfors, tyvärr är ju bortamatchen rätt så tidigt så det kanske inte blir något på grund av Corona. Hemmamatchen ligger senare under säsongen så då får man hoppas att det hinner bli tillåtet med publik.

 

Det är lite tid kvar innan säsongen drar igång, hur ser du på truppbygget så här långt?

– Med de två nya målvakterna ser det riktigt spännande ut. Jag trodde först att Bobby (Allain, franskt nyförvärv med europaspelsmeriter, reds. anm.) skulle bli klar etta men efter att ha sett båda (Mergim Krasniqi är det andra målvaktsförvärvet) så vet jag inte längre. Men jag vill absolut inte att vi hamnar i samma situation som det året vi hade två jämnbördiga målvakter senast, när det var Chenchinski och Sandqvist. Det blev inte bra.

 

Till sist, det finns plötsligt fler potentiella matcher att gå på om man räknar in det nya damlaget. Kommer Kubanerna att stötta även tjejerna?

– Vi har inte diskuterat det än och jag minns inte exakt hur det står i stadgarna men de säger att vi ska stödja Örebro sportklubb och det innebär ju även damlaget. Så vi kommer självklart att stötta dem och jag kommer definitivt gå på deras matcher i år.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.