Jhonas Enroth: “Vi vill skapa en vinnarkultur i Örebro”

Text och foto: Anders Björk
Posted 2021-09-15 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje, Sport

Jhonas Enroth

Förra säsongen skapade Örebro hockey hockeyfeber när man var nära att ta sig till final. I målet storspelade Jhonas Enroth vilket skapar förväntningar för årets säsong. Totally Örebro har träffat Örebro hockeys stjärnmålvakt.

 

Till årets säsong är målsättningen att det ska gå minst lika bra som förra säsongen.

– Vi ska vara ett topplag, säger Jhonas Enroth.

Vi börjar dock med en resa i tid och rum till ett fullsatt Globen som kokar när slutsignalen ljuder. Sverige har just tagit sitt första VM-guld i hockey på hemmaplan någonsin efter att i finalen besegrat Schweiz med klara 5-1. I målet sträcker Jhonas Enroth armarna i skyn.

Jhonas har stått alla matcher för Sverige i hela turneringen, utom en, och varit en vägg. Han har bara släppt in 1,15 mål per match i snitt och räddat 95,6 procent av skotten. Datumet är den 19 maj 2013 och absolut ingen blir överraskad när Jhonas efter matchen blir utvald som målvakt i turneringens All-Star team.

Men det var då det. Den här dagen sitter Jhonas Enroth på en bänk utanför Behrn Arena och njuter av sommarens sista solstrålar. Augusti har varit regnig och grå, men denna dag gör solen plötsligt comeback. Ett sista ryck innan hösten tar vid. Och hockeysäsongen.

 

Hur började allt för Jhonas Enroth?

– Jag började spela i Huddinge IK där jag växte upp. Min storebrorsa är ett år äldre och behövde nån att skjuta på där hemma så då fick jag ställa mig i målet på gårdsplanen ute, berättar han.

Så målvakt blev han direkt det första året som han fick börja i en klubb. Men Jhonas spelade även som utespelare i hockey i ett annat lag. Dessutom höll han på med fotboll, bandy och innebandy.

Från 15 års ålder blev det dock full satsning på att vara hockeymålvakt.

– Det var kul att spela ute med, men jag hade knappast nått samma framgångar där som jag gjort som målvakt, fastslår han.

Jhonas talang visade sig tidigt. Han blev uttagen till att vara med i landslaget varje år vid större turneringar för sin årskull och redan innan han fyllt 20 år hade han gjort sig ett namn genom två riktigt bra säsonger i Södertälje SK, den första i Allsvenskan och den andra i Elitserien (som högsta serien hette då).

När han var 20 år flyttade han hemifrån första gången. Till Nordamerika med sikte på NHL.

– Jag hade alltid haft som mål att åka över och slå mig in där borta. Jag ville spela många matcher och det spelade ingen roll att det blev några år i farmarligan innan NHL.

Jhonas blev kvar nio år i Nordamerika. Den klubb han främst förknippas med är Buffalo Sabres. Det blev långt över 100 matcher för klubben vars stad ligger i norra USA, precis på gränsen mot Kanada.

– Hockey är väldigt populärt i Buffalo och fansen är suveräna. Det är ett otroligt bra liv man har när man spelar i NHL, det finns inte mycket att klaga på. Men det blev en vardag av det med och på nåt sätt känner jag i efterhand att jag kanske borde uppskattat det mer när jag väl var där.

Efter att Jhonas lämnade Buffalo Sabres hann han även med att representera Los Angeles Kings, Dallas Stars och Toronto Maple Leafs. Men till säsongen 2017 valde han att lämna NHL för spel i Dynamo Minsk i KHL.

– Jag fick kontraktsförslag att vara kvar i NHL, men kände att jag ville prova på att spela i Ryssland.

Efter tre år i KHL återvände Jhonas därefter till svensk hockey och Örebro. En övergång som förvånade många.

– Det var mycket som kändes rätt med Örebro. Det är nära hem till Stockholm, bara ett par timmar. Och jag kände att klubben var på uppgång och hade något bra på gång. Det känner jag fortfarande.

 

Hur var det att spela en hel säsong i stort sett utan publik ifjol?

– Det var såklart konstigt de första matcherna, men efter ett tag vande man sig. Det gäller att göra sitt jobb ändå och även om det är fullsatt så märker jag ofta inte av publiken, jag är så inne i själva matchen.

Fjolårets säsong blev den bästa i Örebro Hockeys historia. Laget åkte ut i en jämn semifinal mot Växjö Lakers, som därefter blev svenska mästare. Det var hockeyfeber i Örebro.

– Vi prickade formen bra till slutspelet. Det gick inte hela vägen, men vi kände ändå att vi hade en bra chans att slå alla lag i serien. Vi var exempelvis betydligt närmare att slå ut Växjö än vad Rögle var i finalen.

Jhonas Enroth stod 32 matcher i serien. Han var absolut inte dålig, men lite upp och ner. Samtidigt storspelade ofta målvaktskollegan Jonas Arntzen när han fick chansen. Vissa röster talade till om med om att Arntzen kunde knycka förstaspaden från Enroth. Men lagom till slutspelet höjde sig Jhonas en nivå, så som rutinerade målvakter av klass väldigt ofta har en förmåga att göra.

– Jag vet om att Arntzen är en bra målvakt. Men jag kände mig i rätt hyfsad form hela säsongen ändå och jag vann näst mest matcher i hela ligan. Sen finns det alltid de som vill hitta olika infallsvinklar att skriva om saker.

När vi träffas har Örebro Hockey tagit fem raka segrar under försäsongen och är obesegrade. Senast var det Färjestad som tvålades dit. Det blev semifinal ifjol, siktet är knappast inställt sämre till årets säsong.

– Vi kände att vi hade något väldigt bra på gång ifjol och försöker bygga vidare på det. Vi vill skapa en vinnande kultur här, vi ska vara ett topplag i år igen, förklarar han.

Sedan några år tillbaka är Jhonas Enroth vegan gällande maten.

– Jag väljer bort all mat från djurriket och även mejeriprodukter. Jag brukar aldrig försöka pusha på det på nån annan, men det kändes rätt för mig och jag har mått väldigt bra i kroppen ända sedan jag bytte diet.

 

Hur då, kan du utveckla?

– Det har bara påverkat mig positivt. Nästan direkt gick jag ner fem kilo i vikt och jag känner mig mycket piggare än tidigare, betydligt jämnare i min energinivå. Så jag har väldigt svårt att se att jag ska gå tillbaka till den kost jag hade tidigare.

 

Tror du att du har dina bästa år som målvakt framför dig?

– Jag vet faktiskt inte. Men det är klart att jag funderar på det själv ibland. Hockeyn utvecklas hela tiden och det försöker jag också att göra. Jag är säkerligen en helt annan målvakt och person idag än jag var för tio eller sex år sen. Men jag känner fortfarande att kroppen känns jättebra och att jag älskar att spela hockey varje dag, så jag ser absolut inte slutet på min karriär. Långt därifrån.

Jhonas Enroth har två år kvar på kontraktet med Örebro Hockey. Kan han och laget fortsätta imponera lika mycket under säsongen som de gjort under försäsongen är det inte alls omöjligt att laget går hela vägen denna gång. I så fall får det där guldminnet från Globen 2013 en rejäl utmanare om bästa hockeyminnet.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.