Julkonsert med Glenn Miller Orchestra

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 5 månader sedan in Musik, Nöje

Glenn Miller Orchestra
Casinotopp banner

På uppdrag från Glenn Miller Productions gästar Jan Slottenäs Konserthuset i Örebro. På menyn står en julkonsert med Glenn Miller Orchestra och datum för detta är 7 december.

 

Glenn Miller föddes 1 mars 1904 i staden Clarinda belägen i den nordamerikanska delstaten Iowa. Vid 13 års ålder hade Glenn sparat ihop tillräckligt med pengar genom att mjölka kor att han bestämde sig för att byta ut mandolinen mot en gammal sliten trombon.

1923 började han på universitetet i Colorado, men spenderade tid med att spela i så många olika sammanhang han bara kunde. Efter att ha blivit underkänd vid universitet bestämde sig Glenn för att hoppa av och istället koncentrera sig på en karriär som professionell musiker. 1937 bildade han sin egen orkester och det var då framgångarna kom och under fyra år lanserande han hela 23 hits.

Glenn deltog i andra världskriget och hösten 1944 blev han och bandet bokade för en konsert i det nyligen nazi-befriade Paris. Den 15 december 1944 lyfte planet mot Paris, men det kom aldrig fram. Planet, en C-64 Norseman, har aldrig återfunnits.

 

Sedan 2010 har Jan Slottenäs hyllat Glenn Millers musik genom bildandet av den skandinaviska versionen av bandet på uppdrag av Glenn Miller Productions i USA. I dag finns ytterligare tre liknande band turnerande i andra delar av världen. Jan bildade sitt band ursprungligen redan 1985 som 15-åring och har alltid hyllat Glenn Millers musik.

– Vi spelade som Jan Slottenäs Storband under många år och i samband med att vi firade 25 år som band, och egentligen skulle lägga ner allt, kom det ett erbjudande från Glenn Miller Productions i USA som jag bara inte kunde tacka nej till. Nu spelar vi under ett licensavtal som löper på ett antal år, säger Jan Slottenäs.

 

Intentionen är att spela Glenn Millers musik så som den var avsedd att spelas i arrangemangen.

– Jag får ibland frågan vad det nyskapande finns i att spela den här typen av musik, men det handlar mer om att det ska låta så som Glenn Miller hade tänkt sig.

 

Och bandet har mycket att välja från. I grunden finns det 1 500 olika arrangemang att framföra och det är däri uppdraget som Glenn Miller Orchestra ligger. Bandet består av både frilansmusiker, musiklärare och teatermusiker. Det är en 19 man stor orkester som kommer till Örebro.

– Mellansnacket kommer att hållas kort och jag berättar inte så mycket om Glenn Millers liv. Det blir istället korta anekdoter och mer om numren vi kommer att spela. Sedan har vi med Jens Berggren och Saméla Burenstrand som sångare.

– Jag hoppas alltid på en revival för den här typen av musik. På senare tid har den yngre publiken även lyckats hitta oss.

Bandet har genom licensen rätt att spela i länder som Sverige, Norge, Danmark och Finland. Den 7 december blir det julkonsert på Konserthuset i Örebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.