Katrin Sundberg har gått från Häxan Surtant till lekledare

Text: Camilla Johansson I Foto: Bo Håkansson & Janne Danielsson/SVT
Posted 2018-11-19 in Kultur, Nöje

Häxan Surtant

Vi ser henne varje lördag i underhållningsprogrammet ”Alla för en” där kändisar tävlar mot varandra i frågor kring nutida populärkultur. Men örebroaren Katrin Sundberg har många fler strängar på sin lyra, en av dem är Häxan Surtant.

 

Skådespelare koreograf, dansare, manusförfattare och regissör. För en stor mängd barn och ungdomar är hon för alltid Häxan Surtant, en roll som 2009 gav henne Kristallen för Årets barnprogram. Häxan Surtant dök först upp som ett inslag i SVT:s Jullovsmorgon 2005-2006 men blev sedan en egen serie om den ilskna häxan, hennes halvgalna häxmamma som spelades av Birgitta Andersson samt andra sagofigurer som Trollet Tryggve, Älvan Ellen, Rosenrasande Riddaren Ragnar med många flera.

 

Men nu får det vara bra med Häxan Surtant, tycker Katrin Sundberg.

– Ibland kan jag möta människor som tittar på mig och utbrister ”Där kommer min barndom!” och jag tittar mig alltid över axeln och undrar vem i hela friden de talar om, säger hon.

Katrin håller ändå med om att häxan blivit något av yngre generationers Teskedsgumma, som en gång i världen spelades av just Birgitta Andersson.

– Jag pratade med Birgitta på telefon så sent som igår, så vi har fortfarande kontakt trots att det nu är några år sedan vi gjorde serien, berättar Katrin Sundberg.

 

Nu är hon aktuell i allt eller inget, ett lekprogram som vänder sig till hela familjen där två lag tävlar mot varandra i frågor som handlar om populärkultur.

– Jag har följt den amerikanska förlagan och tycker att den är väldigt rolig, och det var ju en förutsättning för att tacka ja. Det är ju en helt annan sak än att stå på scen och spela teater. Det är första gången jag är programledare för en programserie på det här viset, och jag vet inte om det är något jag kommer att fortsätta med, det beror helt och hållet på vad det är för typ av program, konstaterar Katrin Sundberg.

 

Den senaste tiden har hon också rönt framgång på internet med korta sketcher som hon gör själv, och där hon driver med olika nutidsfenomen.

– Det började med att jag skulle gå och träna på gymmet, och upptäckte att jag inte hade sminkat mig. Nästan på en gång kom jag på det galna i att sminka sig för att gå och träna, så jag sa åt min man att han skulle filma mig medan jag gjorde det och så satte jag igång och tog i allt vad jag hade, jag kan ju säga att jag såg värre ut när jag var klar än vad jag hade gjort när jag började. Jag la upp filmen oklippt på nätet, gick till gymmet och när jag kom hem igen så var det tusentals människor som hade sett det. Så jag startade en offentlig Facebooksida och har fortsatt att lägga upp filmer där, och de har blivit väldigt populära, konstaterar Katrin Sundberg, som till att börja med tog hjälp av en kompis dotter för att klippa och redigera dem men nu har lärt sig att göra det själv.

Redan nu pågår repetitionerna för nästa projekt, Katrin Sundberg ska vara med i en scenanpassad version av Tage Danielssons ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton” på Scalateatern.

– Det har skrivits både nya sångtexter och ny musik till föreställningen som gör att den kommer att bli helt magisk. Jag spelar dels den lyckliga gatflickan Beda Larsson och dels Fru Bergdahl. Det är en ensembleföreställning, så vi spelar flera olika roller allihop, berättar Katrin Sundberg.

Musiken är komponerad av Carl Bagge, och berättarröst från scenen samt författare till de nya sångtexterna är Henrik Dorsin. Karl-Bertil Jonssons föräldrar, Den ömma modern och Tyko Jonsson spelas av Vanna Rosenberg och Peter Dalle. Karl-Bertil själv spelas av Anton Lundqvist.

Katrin Sundberg

Katrin Sundberg har en del filmer under bältet, som till exempel ”Underbar och älskad av alla”, ”Wallander – den svaga punkten” samt ”Adam och Eva” för att nämna några. På scenen har det blivit både rena teaterföreställningar och musikaler, som till exempel ”A chorus line”.

– Både film och teater är ju väldigt roligt, så det är svårt att välja vilket jag föredrar, men det finns en hel del pjäser som jag skulle vilja spela, som ”Linje lusta” och ”Katt på hett plåttak”. Jag skulle också vilja spela ”What happened to Baby Jane”, säger Katrin Sundberg.

Katrin Sundberg växte upp i Örebro som dotter till skådespelaren och mångsysslaren Björn Sundberg, som inte minst blev känd för sin gestaltning av Hjalmar Bergmans Hilding Markurell i ”Markurells i Wadköping” som han spelade mot bland andra Anita König i just Wadköping i början av 1980-talet.

– Pappa betydde väldigt mycket för mig och har influerat mig, och som barn var jag med när han regisserade Birgitta Götestam och Peter Flack i deras revyer, som han ju också var med i flera gånger. Men han tyckte nog egentligen inte att jag skulle ägna mig åt teater. Den som verkligen öppnade dörrarna professionellt för mig var Birgitta Götestam. Hon satte upp musikalen Ringo på Göta Lejon i Stockholm. Jag var också med i flera av hennes och Peters revyer, de har betytt oerhört mycket för mig båda två, berättar Katrin Sundberg som hoppas på att få jobba med Peter Flack igen i framtiden.

Vad just framtiden ruvar på, förutom Karl-Bertil Jonssons Julafton, vet hon inte just nu.

– Just nu har jag ingen film på gång, även om det skulle vara roligt. Fast om jag hade det så skulle jag ju ändå inte få berätta något om det nu, konstaterar Katrin Sundberg.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.