Kevin Walker: “Mitt jobb är att vara den bästa versionen av mig själv”

Text: Thomas Helsing Foto: Msun.se
Posted 2021-04-16 in Leva & Bo, Musik, Nöje, Sport

Kevin Walker

Kevin Walker tillhör en fotbollsfamilj med ena benet på Irland och det andra rotat i Örebro. Hans pappa Patrick Walker är född på Irland men har spelat fotboll i Häcken och Sundsvall samt jobbat som tränare i bland annat Örebro SK mellan 2005 och 2007. Yngre brodern Robert har även han ett förflutet i ÖSK. Nu är cirkeln sluten för Kevin i betydelsen att han är tillbaka i klubben – men det betyder inte att han är på väg att varva ner.

 

Hur känns det att vara tillbaka i ÖSK?

– Det känns väldigt bra och är rätt steg i karriären att nu komma tillbaka. Förhoppningsvis ska jag kunna bidra här under längre tid med det jag varit med om under min karriär. Jag vill fortsätta njuta och spela fotboll och jag är oerhört taggad och inspirerad inför den här säsongen.

Kevin presenterades som nyförvärv av klubben i slutet av december förra året, så han har haft gott om tid att komma in i laget och berättar att han bland annat gillar den sociala miljön i omklädningsrummet.

 

Skiljer det sig mycket från när du var här senast för 14 år sedan?

– Det är nya ansikten i omklädningsrummet. Men Nordin är kvar… ha ha.

Klubbens trotjänare Nordin Gerzic hade precis inlett sin andra sejour i klubben innan Kevin lämnade men i övrigt är det idel nya bekantskaper idag. Kevin medger att det hänt saker sedan 2007 även om han inte vill dra för stora växlar på det.

– Det är klart att klubben tagit steg framåt i utvecklingen men det var ganska bra när jag var här sist också. Det är en stabil klubb med elitfotbollsverksamhet i Sverige och ambitionen nu är att bygga vidare på det, förklarar han.

Kevin Walker fick göra debut i både Superettan och Allsvenskan i ÖSK-tröjan men menar att det var mer ‘se & lära’ för honom på den tiden.

– Jag kommer ihåg ganska mycket från den tiden. Det var en fin tid när man lärde sig väldigt mycket. Man var ju sexton-sjutton år då och sedan lämnade jag klubben sommaren 2007 när jag skulle fylla 18. Men saker man var med om då har man burit med sig under karriären.

Flyttlasset gick till Stockholm och AIK men där blev det ett par hack i karriären. Under ett träningsläger med U21-landslaget 2009 drabbades han av blodförgiftning som en följd av en elakartad ljumskskada. När AIK tog SM-guld i slutet av det året och firade “2LAX9” så kämpade Kevin Walker för fullt vid sidan av planen med att bli återställd. De efterföljande säsongerna blev han utlånad till klubbar som Assyriska och Sundsvall vilket till slut gav en permanent övergång till just Sundsvall och någon slags nystart i karriären.

I Sundsvall fick han blomma ut under några säsonger och värvades sedan till Djurgården där han blev en viktig kugge på mittfältet, åtminstone fram till förra året då speltiden plötsligt gick ned. När det stod klart att han skulle lämna ”Järnkaminerna” hade han dock gjort sig ett namn och det kom anbud från såväl Sverige som utlandet.

– De anbuden (från utlandet, reds. anm.) var bra utifrån ekonomi, och så vidare, men sedan var det i världsdelar som hade gjort att min familjesituation blivit sådan att jag inte fått träffa mina barn under större delar av ett sådant kontrakt. Sedan fanns det andra intressenter, men det kändes helhetsmässigt rätt att ta beslutet att komma hit till Örebro.

 

Du kommer till ett lag vars placeringstrend bröts förra året och pekar försiktigt uppåt. Vad kan en frisk och spelsugen Kevin Walker bidra med i det här lagbygget, för att hjälpa laget ännu högre?

– Jag är ju en fotbollspelare som, om man följt Allsvenskan de senaste åren, är en hårt arbetande tvåvägsmittfältare med en bra fot och en bra blick för spelet. Jag har bra spelförståelse och min styrka har alltid legat i att sätta andra i bra positioner. Jag gör folk runt omkring mig bättre genom att alltid ta ett hårt jobb. Det är vad jag vill bidra med. Sedan vill man såklart göra poäng också – det är kul att göra mål och assist – och jag har den kapaciteten. Men nu har jag behövt komma in i matchform och få kontinuerlig speltid. Tyvärr fick jag lite strul med en vad här nyligen och missade premiären, men det ska inte hålla mig borta allt för länge.

 

Hur ser du på konkurrensen på mittfältet och dina möjligheter där i år?

– Det är livsviktigt för ett lag i Allsvenskan att ha bra spelare i sin trupp, annars är vi chanslösa. Det måste finnas konkurrens. Men det är frågor för Axels bord och vårt jobb är att göra vårt bästa och vara den bästa versionen av oss själva när vi får spela.

Kevin Walker skrev på ett treårskontrakt i vintras och kommer att ha fyllt 34 år när det löper ut. Han slår dock ifrån sig alla tankar om att det här skulle kunna vara hans sista kontrakt på den här nivån.

– Det är jättesvårt att tänka utanför de här tre åren. Nu är det fullt fokus på nästa match och hur min karriär ser ut om tre-fyra eller fem år, det vet jag inte. Jag är här idag och jag är oerhört ambitiös med min fotboll och känner absolut inte någon mållinje på det sättet. Nu kör vi på utav bara helvete och så tar vi det därifrån.

 

Men du tänker i alla fall inte att du är tillbaka “hemma” för att landa karriären?

– Man vet aldrig, man kanske gör en pangvår här och får saker att ta ställning till i sommar. Men det är spekulationer och oerhört ointressant för mig att tänka på, jag är fullt fokuserad på mitt jobb för ÖSK nu. Samtidigt är det en konstig bransch, det här. Jag har ju kommit hem på ett sätt då jag har min familj här, men “vända hem och varva ner” är inga ord som jag vill placera i en mening om min ankomst till klubben. Det finns inte i mitt vokabulär att varva ned på något sätt.

 

Till sist då, hur går det med musikkarriären?

– Det går bra, det har varit mycket nu med flytt och så. Jag har köpt en tomt som vi ska bygga hus på och då ska jag försöka bygga en hemmastudio. Sedan har jag projekt som inte är riktigt klara än och som ska färdigställas. Förra året var det pandemi och inga gig så då läste jag en musikproduktionskurs på distans. Så jag försöker att skaffa fler verktyg i lådan för musiken när man inte får gigga.

 

Är det extra skönt att ha två parallella karriärer med tanke på omständigheterna och att fotbollskarriären ändå är rätt tidsbegränsad?

– Ja, det har väl varit skönt för mig jämfört med andra artister. Jag har mitt jobb intakt fastän vi såklart saknar publiken. Hela produkten fotboll är ju byggd för publik och vi vill ju spela inför människor. Det har känts som en positiv sak, för min fotboll, att jag har min musik på utsidan. Jag mår bra som människa av det.

 

Här hittar du alla våra spelarporträtt och övrig täckning av Örebro Sportklubb.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.