Klassisk road movie på Bio Roxy

Text: Thomas Helsing
Posted 2018-12-06 in Kultur, Nöje

Paris, Texas

Klassiska Bio Roxy i centralpalatset har visat film på ett eller annat sätt sedan 1913 och är därmed en av Sveriges absolut äldsta biografer. I somras renoverades hela biografen och fick en välbehövlig ansiktslyftning för att fortsatt kunna visa film för örebroare och mer långväga gäster.

 

Örebro kommun tog över biografen från Svensk filmindustri 1989 och numera visar biografen vad som kallas för ”smal kvalitetsfilm”. Sedan några år har man också ökat visningarna av äldre filmklassiker genom olika samarbeten. En sådan visning är ”Paris, Texas” som visas den 16 december.

Wim Wenders klassiska drama spelades in 1984 och innebar Harry Dean Stantons genombrott. Filmen handlar om en man som plötsligt vandrar in på en bar efter att ha varit försvunnen i fyra år. Han vägrar prata men tack vare en lapp med ett telefonnummer får stadens läkare tag på mannens bror. Det visar sig att mannen har en åttaårig son och att hans fru också är försvunnen.

Harry Dean Stanton hade gjort närmare 100 roller sedan debuten på 1950-talet innan han fick ett ordentligt genombrott med denna film. Samma år spelade han också huvudrollen i ”Repo men” bredvid Emilio Estevez vilket senare hjälpte till att späda på hans goda rykte då ”Repo men” sedan dess nått kultstatus. Harry Dean Stanton avled tidigare i år.

”Paris, Texas” visas den 16 december klockan 15.45 i Roxys salong 2 (ej handikappanpassad). Filmen ingår i ett samarbete med Cinemateket som lyfter fram klassisk film till rabatterat pris.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.