Laglös


Posted 2014-04-20 in Nöje

Frimis vårevent 2019 – banner

Laglös
Regi: Arnaud des Pallères
I rollerna: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Swann Arlaud, David Bennent, Roxane Duran, Jacques Nolot, David Kross, Bruno Ganz, Paul Bartel

Det handlar om rättvisa!

Mitt är mitt och ditt är ditt och vill du inte köpa mitt för pengar utan istället stjäl det skjuter jag med armborst på dig!

Vi befinner oss i 1500-talet och staden Cévennes i södra Frankrike. Michael Kohlhaas (Mads Mikkelsen) handlar med hästar och lever ett stilla familjeliv. Den skrupelfrie Baronen (Swann Arlaud) struntar dock högaktningsfullt i att de två ståtliga svarta hingstarna är Michaels och byter ut dem mot två äldre utslitna gamla ök.

Laglös är baserad på en novell av den tyske författaren Heinrich von Kleist från 1808. Berättelsen om Michael Kohlhaas är inspirerad av verklighetens Hans Kohlhase som efter en dispyt om två hästar ilsknade till och blev stråtrövare. Han steglades i Berlin 1540.

Laglös skulle kunna vara regisserad av Werner Herzog som en parallellfilm till exempelvis Aguirre – Guds vrede. Här finns samma typ av bildspråk och stilla galenskap. Här finns även en avsaknad av filmmusik som skapar tid. Filmen må vara typ 122 minuter lång, men effekten blir att Laglös känns nästintill outhärdligt utdragen och lång. Bunkra därför upp med kaffe, Red Bull eller annat uppiggande. Annars finns risken att John Blund kommer på besök.

Mads Mikkelsen är stenhård i rollen som Michael Kohlhaas och skulle, om han ville, kunna titulera sig Nordens Clint Eastwood.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.