Lögn i helvete – en fars i juletid

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2018-12-16 in Kultur, Nöje

Lögn i helvete

Anthony Neilsons fars ”Lögn i helvete” spelas på Örebro Teater fram till den 19 januari 2019. För regin svarar ingen mindre än farsexperten Adde Malmberg.

 

Handlingen i Anthony Neilsons fars ”Lögn i helvete” utspelar sig runt Gobbel och Blunt som inte precis är poliskårens skarpaste hjärnor och när de ska lämna ett sorgebud på självaste julafton är det upplagt för problem. För hur berättar man för en förvirrad gammal dam och hennes man med svagt hjärta att deras enda dotter är död? Kanske är det ändå bäst att vänta lite?

Snart är de både poliserna intrasslade i en väv av lögner med präster, medborgargardister och döda hundar och möjligheten att säga sanningen tycks bara mer och mer avlägsen.

Örebro länsteater bjuder i vintermörkret på något efterfrågat: En rolig, halsbrytande fars med både svärta och bett, där förvecklingarna går på högvarv i ett rappt tempo.

Regissören Adde Malmberg har en gedigen bakgrund som stand up-komiker, revyartist, revyförfattare, programledare i tv och skådespelare. På senare tid har Adde arbetat med teater, som regissör, översättare och författare. Som regissör har han bland annat satt upp ”Rampfeber” på Malmö stadsteater, ”Var god dröj” och ”Till varje pris” på Göteborgs stadsteater. För scenografi och kostym står Hansson Sjöberg som samarbetat med Adde Malmberg vid flera tidigare produktioner.

I rollerna ser vi; Malin Berg, Siw Erixon, Anders Hambraeus, Hanna Lekander, Anna Lyons, Jan Modin och Hans Christian Thulin.

Anthony Neilsons är skotsk dramatiker och regissör född 1967. Som dramatiker debuterade han på Traverse Theatre i Edinburgh med ”Welfare my Lovely” redan 1990. Hans riktiga genombrott kom 1997 med ”Censorn” som Anthony bland annat fick ta emot Writer´s Guild of Great Britains pris för bästa pjäs utanför West End. I Sverige sattes ”Censorn” först upp 1998 som radioteater i översättning av Klas Östergren.

Anthony Neilsons dramatik brukar gå under namnet ”in-yer-face-theatre”.

”Lögn i helvete” uppfördes första gången 2004 på Östgötateatern med översättning av Hans Alfredson. Nu har så turen kommit till Örebro. Premiären gick av stapeln redan den 8 december och sista föreställning ges 19 januari nästa år.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.