Magnus Betnér: “Vem vill se en fet Betnér?”

Text: Ulf Hjelting Foto: David Lagerlöf
Posted 2019-11-22 in Kultur, Nöje

Magnus Betnér

Rakat huvud och arg som få. Det är sinnebilden av Magnus Betnér. Efter drygt två års uppehåll ger han sig nu ut på turné med det han valt att kalla ”Work in progress”. Totally Örebro åkte till Karlstad för att träffa honom.

 

Det var främst genom medverkan i tv-programmen ”Släng dig i brunnen” och ”Parlamentet” som han blev känd för en bred publik utanför landets stand up-klubbar. Nu är han snart ute på sin åttonde turné i ordningen.

 

Varför ett uppehåll på drygt två år?

– Jag hade faktiskt tänkt vara bort längre än så. Men det här är det enda jag är bra på. Det kunde ha blivit fem, tio år efter det att jag uppträtt på Scala. Nu börjar det kännas kul igen.

 

Work in progress?

– Det är ett koncept jag lånat från Storbritannien där jag jobbat en del. Man testar och förändrar föreställningen hela tiden. Vad funkar? Vad funkar inte? Och så går det att få in dagsaktuella inslag på ett helt annat sätt. “Work in progress” är en föreställning som förändras över tid, men ser man första föreställningen och sista så ska man känna igen sig.

Men vi tar allt från början. Magnus Lennarth Betnér. Född 16 augusti 1974 i Stockholm. Uppväxt i Idre, Sala, Vingåker och Stockholm. Fadern var pastor i Svenska Missionskyrkan och därför flyttade familjen en del under Magnus uppväxt.

 

Uppväxt i Vingåker. Tillbringat tid i Örebro?

– Ja, absolut! Det var till Örebro eller Eskilstuna man åkte. Oftast blev det Örebro. Jag känner till Örebro ganska väl och har festat en del där. Dock har staden ändrats sedan jag bodde i Vingåker.

Att det skulle bli en karriär inom stand up var inte helt självklart. Efter gymnasiet började Magnus utbilda sig till lärare, men tröttnade och började istället att utbilda sig till idrottslärare. Under utbildningen uppträdde han som jonglör på fritiden.

– Och med att åka enhjuling. Har dock inte gjort det på väldigt väldigt länge, men det sitter där. Jag har alltid haft enkelt att lära mig motoriska grejer som att jonglera. Men så insåg jag att jag kunde underhålla lika enkelt genom att öppna munnen och säga saker som fick människor att reagera. Dock får jag frågan hemma när jag tänker skaffa ett riktigt jobb. Tror nog de börjar förstå att det inte kommer att hända.

 

Du är ganska frispråkig i din stand up och inte sällan får extremhögern en rejäl känga. Är du PK?

– Många ser mig nog som väldigt vänster, men jag ser mig själv mer som klassiskt liberal. Jag är höger när det gäller ekonomi och vänster när det handlar om medmänsklighet. Tycker dock inte att jag är speciellt PK om man nu pratar SD och invandring. Extremer åt höger förtjänar att plockas ut i ljuset och granskas för vilka de är.

 

Du har sagt att det gäller att vara knullbar för att kunna sälja biljetter.

– Ja, så är det. Vem vill se en fet Betnér?

 

Har du något råd till den som vill börja med stand up?

– Främst handlar det om att du måste släppa in saker i skallen. Det handlar om att läsa böcker, se på film och vara nyfiken på att lära sig nya saker. Det får inte bli ett kulturellt vakuum. Du kan inte skapa stand up ur ingenting. Det har funnits stand up:are som trott att de bara kan gå upp på en scen och dra några torra pappaskämt och så är det bra med det. Sedan går det inte att träna sig till att bli bra på stand up. Du måste stå inför en publik, visst du kan träna framför spegeln där hemma men det funkar bara till en viss gräns. Ett tips är att gå ihop ett gäng och starta en klubb och på så sätt peppa varandra.

 

Nu turné, men vad finns i pipelinen? Några fler filmroller?

– Du tänker på ”Kung fury” där jag och Björn Gustavsson spelar två nazister på en parkbänk. Det var meningen att jag skulle ha varit med i ”Kung fury 2”. Så blev det inte. Jag har spelat en del teater och det har bland annat varit på tal att jag ska göra Martin Kellermans ”Rocky”. Just nu håller jag på att översätta en amerikansk pjäs. Vi får se vad som händer i framtiden. Nu är det full fokus på ”Work in progress”.

 

Magnus Betnér kommer med sin “Work in progress” till Örebro konserthus den 6 december.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.