Mandarinodlaren


Posted 2015-09-07 in Nöje

Mandarinodlaren
Regi: Zaza Urushadze.
I rollerna: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi, Raivo Trass.
(Bio)

Premiär 4 september

Tjetjener, georgier och ester – alla befolkar de Georgien. Sedan länge finns det en estnisk minoritet i Georgien. Precis som vi har en svenskby i Ryssland har Estland medborgare i Georgien. Under inbördeskriget 1992 flydde dock de flesta ester tillbaka ”hem” till Estland.

Mandarinodlaren utspelar sig i en liten by där alla utom två ester flytt tillbaka till hemlandet. Ivo (Lembit Ulfsak) och Margus (Elmo Nüganen) tar istället hand om mandarinodlingen som de vägrar lämna. Först ska det skördas, sedan kan det flys. Dock kommer kriget emellan. En dag överfaller en tjetjensk styrka en georgisk spaningspatrull. Resultatet blir att Ivo och Margus vårdar de två överlevande under samma tak – en tjetjen och en georgisk legosoldat.

Mandarinodlaren skulle fungera alldeles utmärkt som teater. Större delen av filmen utspelar sig kring Ivos köksbord och här är det samtalet som driver filmens handling framåt. Minimalistiskt, men ack så välspelat av de fyra huvudaktörerna. Filmen var också nominerad som bästa utländska film till årets Oscarsgala och även för en Golden Globe.

Sevärd. Ytterst sevärd.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.