Martin Almgren till Sherwoodskogen i Musikalen Robin Hood

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2019-11-04 in Musik, Nöje

Martin Almgren
Casinotopp banner

Han har vunnit Idol och deltagit i Melodifestivalen. Nu är Martin Almgren aktuell som broder Tuck i musikalen Robin Hood.

 

Totally Örebro hann träffa Martin Almgren mellan två repetitioner.

– När jag sagt att jag fått en roll i musikalen Robin Hood har alla mina vänner gissat på broder Tuck. Haha. Då måste rollen passa mig, säger en glad men lite stressad Martin Almgren.

Här är skrattet aldrig långt borta, så rollen borde vara som klippt och skuren för honom. Den 16 november kommer musikalen till Örebro och Conventum. Och skulle man råka missa detta tillfälle så återkommer föreställningen den 1 februari 2020 till Örebro.

Karl Martin Ingemar Almgren, född 19 december 1987 i Lindesberg.

– Jag har alltid hållit på med sång. Och jag sjöng nästan innan jag pratade. Haha. Så har det alltid varit. Och spelat i band. Första bandet var på högstadiet. Jag fastnade för Beatles i sjuan och så tog det några år, till nian, innan jag var med och bildade ett band.

 

När kom du på att du skulle kunna leva på din musik?

– I och med Idol, faktiskt. Det hade inte riktigt fastnat i medvetandet. Jag var liksom nöjd med att köra lastbil och att ha musiken på helgerna. Hade jag inte kommit med i idol, så hade jag nog lagt ner musiken och bara koncentrerat mig på jobbet. Det började slita att aldrig vara ledig. Idol blev sista chansningen. Hade jag inte lyckats där så…

Nu blev det inte så. Martin vann Idol 2015 och samma år släpptes hans debutplatta ”Can´t Hold Me Down”. Men Martin hade alltså ett musikaliskt förflutet långt långt innan debutplattan och långt innan deltagandet i Idol. Han var bland annat känd som Big Red, vilket även var namnet på bandet han spelade med. Bandet bestod bland annat av basisten Rolle Larsson, Tobias Åstrand på klaviatur och munspelaren Ola Westberg.

 

Har du sagt tack och adjö helt till bluesmusiken?

– Nej, nej! Absolut inte, men bandet har legat lite i träda sedan jag kom med i Idol. Det har varit någon enstaka återförening för en spelning, men inget mer. Det vore dock kul att stå igen på Clarions scen i Örebro. Jag träffade faktiskt Tobba i somras just på Clarion.

 

Du har sagt vid något tillfälle att du fick anpassa sången till munspelaren i bandet. Förklara.

– Jag har aldrig varit utsatt för den lyxen att låtarna anpassats efter min sångröst. Det är alltid jag som fått anpassa mig. Exempelvis i Big Red, där munspelet styrde tonart. Ola kunde säga att ”Nänä, den där tonarten har jag inte” och så fick vi byta. Haha.

 

Blir det musikal nu för hela slanten?

– Nej, nej! Det här är bara ett sidoprojekt. Jag blev tillfrågad om jag ville komma på audition för musikalen Robin Hood av produktionsbolaget Dröse Norberg. Och, ja, jag blev broder Tuck. Dock måste jag säga att det är en viss skillnad att sjunga i en musikal än i ett band. I en musikal måste du spela en roll och kunna repliker och jag har så attans svårt att hålla mig för skratt. Det här är en nyttig erfarenhet.

 

Blir det fler musikaler?

– Det får vi se. Jag stänger inte dörren för någonting, men först får vi se hur det går med det här. Haha. Det gäller att kunna förmedla en text och en historia.

 

Vinn biljetter till musikalen Robin Hood här!

 

Du har onekligen en sångröst utöver det vanliga. Hur har du gjort? Sånglektioner?

– Jag har aldrig någonsin tagit en enda sånglektion. När det gäller gitarr tog jag någon enstaka lektion. Jag har helt enkelt lärt mig det mesta själv. Lyssnat på andra, härmat och lärt mig på så sätt. Det finns inga genvägar och vill man bli bättre på det man gör måste man öva. Spela i band är ett utmärkt sätt att bli bättre på som musiker.

Det finns en sak som Martin har gemensamt med Elvis Presley. Båda började nämligen med att köra lastbil.

– Det har blivit några timmar i en lastbilshytt. På gymnasiet läste jag Bygg enbart därför att jag var så skoltrött och inte ville ha några läxor. Men sedan kom jag på att det där var ju farligt. Jag kunde ju såga av mig både fingrar och händer, så jag tog istället lastbilskort och det fick bli lastbil istället. När jag är hemma brukar jag faktiskt passa på att ta en tur eller två med lastbilen bara för att rensa tankarna. Det finns inget som är bättre än att sitta själv i en lastbilshytt.

 

Är hemma fortfarande Lindesberg?

– Det kommer det alltid att vara. Jag har visserligen en lägenhet i Stockholm, men jag åker hem till Linde så fort det bara ges tillfälle till det. Det är ju där jag har familj, släkt och vänner.

 

Martin Almgren och Chris Kläfford och jag ger mig sjutton på att det finns fler med talang i Lindesberg. Vad är det som finns där som inte finns på andra ställen? Vad har ni i vattnet?

– Det är väl det att det finns inte så mycket att göra i Lindesberg. Du kan idrotta eller hålla på med bilar och gillar du inte det så finns musik. Vi har massor av duktiga musiker runt om Lindesberg. Det tar ju en stund att ta sig från Lindesberg till någon annan stad och musik är stort. Vi har några unga som är tio – tolv år yngre än mig och Chris på odling. Haha. Det kommer att hände mer grejer musikaliskt från Linde.

 

Finns det någon plan på att åka till USA och göra som Chris?

– Jag var i Nashville efter det att jag vann Idol och skrev en hel del låtar där. Det är något speciellt med Nashville. Jag gillar den staden och människorna där. Att däremot vara med på någon tävling igen vet jag inte om jag vill. Det räcker gott med svenska Idol. Går allt som jag planerat så åker jag till Nashville i slutet av nästa år och skriver fler låtar.

 

Och delta i Melodifestivalen igen?

– Njaee… visst, rullar det en bra låt åt mitt håll, så. Varför inte. Just nu känns det dock väldigt långt borta. Det var kul att få ha varit med, men det måste vara rätt och så är det all den där mediabevakningen.

 

Kanske ett deltagande för att inte glömmas bort?

– Ja… kanske det då. Det måste vara en bra låt.

 

Vad har du för influenser?

– Beatles var först och är störst. Och The Band. Så gillar jag americana mer än country, fast det har blivit en del Hank Williams. Jag är nog mer blues än country och så är det rock´n´roll som gäller.

 

Tre plattor till en öde ö?

– Jisses va svårt. ”The Last Waltz” med The Band. ”Let it be” med Beatles och ”Abbey Road” och… kan jag inte få välja fem istället, det är lättare.

 

Ok.

– ”Exile on main street” med Stones och ”Prince from another planet” med Elvis. Det är musik jag kan lyssna på hur länge som helt.

 

Vad finns i pipeline under nästa år och efter musikalen?

– Det finns tankar på att släppa fler singlar. Och att få tag på ett nytt skivbolag. Jag har inte bråttom. Idag finns det 16 låtar som är klara och inspelade och jag har 13 låtar till som ligger klara för att spelas in. Planen är helt enkelt att släppa mer musik under nästa år.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.