Maxad vecka för programledarna i Musikhjälpen


Posted 2016-11-22 in Leva & Bo, Nöje

Musikhjälpen har sedan starten 2008 varje år samlat in pengar till välgörande ändamål. En lång rad programledare har suttit inspärrade i Musikhjälpen-kuben veckan före jul, och i fjol samlades otroliga 31 miljoner kronor in till offer för naturkatastrofer runt om i världen. Musikhjälpen är alltså en ganska så hyvens tillställning.

 

De första åren turades Malmö och Göteborg om att ha värdskapet, men radioformatet har på senare år även besökt Uppsala och Linköping. I år har turen kommit till Örebro och temat – Barn i krig har rätt att gå i skolan – är lika viktigt som alltid. Årets programledartrio består av Kodjo Akolor, som också gör sitt sista år, samt artisterna Little Jinder och Pelle Almqvist från The Hives.

 

Kodjo, du som är gammal i gamet – vad har du gett Josefine och Pelle för råd inför Musikhjälpen?

Var beredd på allt, välkomna känslorna som kommer. Den fysiska och mentala nedgången kommer att komma, det är fine att gå in i väggen. Det är en del av processen, att malas i Musikhjälpen-kvarnen och komma ut som ett finkornsmjöl, redo att bakas av svenska folket.

 

Kodjo bankar handflatan i bordet.

– Fan va snyggt, tack för mig!

Pelle: – Nailed it.

 

Kodjo Akolor har varit ett stående inslag i Musikhjälpen ända sedan debuten 2011, och går nu in på sitt sjätte och sista år. Även om han inte stänger dörren helt för framtida samarbeten poängterar han vikten av att låta nya förmågor ta plats.

– Jag hade gärna hållit på med det här för alltid. Innan jag själv blev programledare och hattade runt på olika klubbar i Stockholm störde jag mig på tv-profiler och programledare som hade sin grej och fortsatte göra den utan att låta nya talanger få ta någon plats. Att få möjlighet att bidra till ett program eller format. Därför ville jag aldrig själv bli den snubben, som sitter och håller i mina projekt: ”De är mina!” Nu när jag blivit den snubben är det dags att kliva åt sidan, menar Kodjo.

 

Finns det något år som varit extra minnesvärt?

Kodjo: Nä. Inte alls. Varje år har varit en unik upplevelse, och det är kanske det som är fördelen att ha varit med flera gånger. Det enda jag vet är att jag inte vet något om vad som kommer hända. Det finns en trygghet i det, att bara glida med strömmen. Ingenting är nytt, men samtidigt är det det.

 

musikhjalpen-2015

 

 

Var det självklart för er att vara med?

Josefine: Min Plan B med livet är att jag ska hålla på med radio om musiken inte funkar. Så när jag var med i Musikhjälpen första gången frågade jag varför jag inte fick programleda.
Pelle: Så du gör det bara för den här mixerbordskursen vi ska på?
Josefine: Ja, för jag kom inte in på DI (Dramatiska Institutet, reds. anm) så nu får jag den här privatkursen istället.
Kodjo: (Haha)
Josefine: Det är sant!
Kodjo: Där hör ni kids! Bli artist, för att sedan bli radiopratare.
Josefine: Skämt åsido så skrek jag faktiskt rakt ut och tackade ja, innan jag svimmade. Det ska bli så kul. Jag gillar att prata väldigt mycket.
Pelle: Jag är så less på att alltid säga nej till allt, så jag sa ja. Man känner sig som en negativ person när man behöver tacka nej till så mycket grejer. Välgörenhetsaspekten vägde mycket. Sen gillar jag när livet blir lite konstigt, de här sex dagarna hade varit mycket mindre konstiga om jag inte skulle göra Musikhjälpen. Det är en extremt maxad vecka, vilket jag tycker ska bli härligt.

 

Jag ser Musikhjälpen-kuben lite som en öde ö, fast med sjukt bra wifi. Vad tar ni med er in för prylar?

Josefine: Man får ju inte ha med sig något.
Kodjo: Hashtag besviken.
Josefine: Typ hashtag skönt, att få en paus.
Pelle: Hade inte Sarah Dawn Finer med sig fyra stora resväskor?
Kodjo: Du får ha med dig vilka kläder du vill, förutom allt med loggor. De har en tejpnazi som springer runt och tejpar grejer.
Josefine: Det är ju starkt att ha den stilen, bara kläder med loggor så man blir helt gaffad.
Kodjo: Jag hade med mig tuggummi och halstabletter någon gång, men det var inte så populärt eftersom det är endast flytande föda som gäller. Man kunde komma på sig själv med att stirra på någon utanför som stod och åt någonting.

 

Förra året drog en tacokväll med Miriam Bryant in mest pengar, över 100 000 kronor. Vem och vad hoppas ni blir årets mest inbringande auktion?

Pelle: Har inte du fått tacos av Miriam Bryant gratis massor med gånger Josefine?
Josefine: Jo alltså, det är inget skämt. Hon äter tacos varje dag. Det är jävligt sjukt, med banan. Vem gör det? Jag gillar henne ändå. Det vore kul om någon sålde sig själv.
Kodjo: Det vore fett om Kungafamiljen auktionerade ut någonting.
Josefine: Eller något gammalt band, det är bara massa moderna band som är med. Typ om ABBA kom och spelade, eller att Kungen dök upp.
Pelle: Jag gissar att ett gig med ABBA skulle vara den mest inkomstbringande auktionen.
Kodjo: Eller om man auktionerade ut att vara kung för en dag. Det skulle jag lagt pengar på. ”Här får du spiran, här är manteln.”

 

Har du förresten fått svar från AC/DC?

Pelle: Det blev ett nej, det blev ju Axl Rose istället. Men jag tror att det var nära. Vi var på turné med AC/DC i Australien, och precis efter den turnén fick sångaren, som haft hörselproblem, någon slags dödsdom av läkaren som förbjöd honom att stå på scen. Han skulle bli döv för alltid. Då slutade han i bandet, och jag vet inte exakt hur mycket han slutade eller fick kicken, men de stod utan sångare och jag såg min chans. Jag klev fram och sa att jag ställer upp. Det handlade mycket om att jag ville åka på audition för AC/DC. De var det första bandet jag gillade så det hade varit full circle. Det blev ganska bra med Axl Rose, förutom att han ser kul ut. Det lät bättre än vad man trodde. Det är världens största rockband men ingen bryr sig om de byter sångare.

 

Vad är er bild av Örebro?

Josefine: Jag älskar Örebro! Har varit där en gång och spelat, på Satin. Det var jättekul. Stark publik, alla var verkligen dyngraka.
Pelle: Jag har bott i Örebro. Jag pluggade psykologi på universitetet. Brickebacken hade då Sveriges högsta självmordsfrekvens och jag bodde i ett studentrum där med min brorsa som också pluggade. På sexton kvadratmeter, det var olidligt. Bland annat hade han så mycket fett i håret att när han satt i sängen och kollade på tv så blev det en fläck på tapeten, och så käkade han müsli med vatten. Örebro är ganska nära Fagersta, en timme bort. Många flyttar dit. Andra alternativet är att flytta till Västerås, vilket många tycker verkar tråkigare. De här 100 000 invånare-städerna blir oftast exakt likadana; det finns en gata med något Lindex och så vidare. Men Örebro är lite vassare än de andra tycker jag. Vårt första skivbolag låg också i Örebro, efter att en kille från Fagersta startat det och flyttat det till Örebro. Jag är hedersörebroare och blev glad när jag fick höra att det anordnas i Örebro i år.
Kodjo: Örebro är den staden jag uppträtt mest i, i hela Sverige, utanför Stockholm. Jag vet inte om jag är stor i Örebro eller om jag bara är den som gärna åker dit. Till slut nådde jag en punkt där jag kände att det räckte, jag visste inte om det gav något längre. Däremot är min uppfattning av de tusentals gånger jag varit där är att det är ett jävla röj. Har aldrig haft ett tråkigt gig eller en trist efterfest i Örebro.
Josefine: Grejen med 100 000-invånare-städerna är att när det väl händer något så går folk all-in, vilket känns kul.

 

Någon sista uppmaning till örebroarna?

Kodjo: Kom förbi och fucka ur! Hela världen kommer titta på Örebro och tänka: ”Är örebroarna roliga? Har de kul?” Vi känner att ni kan leva upp till det.

 

Den 12 december låser Kodjo, Josefine och Pelle in sig i kuben på Stortorget i Örebro.

 

 

Musikhjälpens Programledare 2016

 

kodjoakolorNamn: Kodjo Akolor, född 15 juni 1981 i Täby, Stockholms län.
Yrke: Komiker och radioprofil
Bakgrund: Inledde sin radiokarriär hos The Voice, där han bland annat var med i morgonprogrammet Vakna med The Voice. Ledde humorshowen Kodjos värld i The Voice TV. Är sedan 2009 programledare för Morgonpasset i P3 tillsammans med Martina Thun och Hanna Hellquist. Har varit programledare för Musikhjälpen fem år i rad.

 

 

josefinejinderNamn: Josefine Jinder, född 20 februari 1988 i Skarpnäck, Stockholms län.
Yrke: Musiker och låtskrivare
Bakgrund: Gick på Paul McCartneys Liverpool Institute for Performing Arts, har släppts flera skivor och EPs både på engelska och svenska. Det sistnämnda språket har inneburit hennes stora genombrott och hennes egenproducerade musik har tilldelats priser på Grammis- och P3 Guld-galorna.

 

 

pellealmqvistNamn: Pelle Almqvist, född 29 maj 1978 i Västanfors, Fagersta, Västmanlands län.
Yrke: Frontfigur i The Hives
Bakgrund: Har sedan The Hives internationella genombrott sett till att svensk musik får den respekt den förtjänar utomlands. Bandet har varit på turné över hela världen fler gånger än du och jag kan räkna till, har bråkat med Bon Jovi och flera gånger utsetts till ”The best live band in the world”.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.