Med huden som canvas – tre tatuerare talar ut


Posted 2013-02-06 in Nöje

Det är populärare än någonsin att pryda sin kropp med tatueringar. Subkultur har blivit popkultur och gränserna för vem som lägger sig under nålen har suddats ut. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, kvinna eller man, jobbar på bank eller rockklubb.

 

Historiskt sett har tatueringens innebörd varierat mellan olika kulturer och platser. Den fungerade som allt från maktindikator och symbol för grupptillhörighet till kärleksförklaring, skyddande amulett och symbol för sexuell dragningskraft. Dessutom har den i flera fall använts för att märka och bestraffa slavar och kriminella på förnedrande sätt.

I den moderna västvärlden har många av de ursprungliga meningarna nu mattats av. Istället fungerar tatueringen som en kroppsdekoration med personlig betydelse, samtidigt som den i allra högsta grad fortfarande också fungerar som symbol för grupptillhörighet. Ställ upp tio hårdrockare på rad och slit av dem deras urtvättade t-shirtar så fattar du vad vi snackar om.

Örebro har ett rykte om sig att vara en tatueringstät stad. Armar och ben är täckta med färg i alla möjliga kulörer och sannolikheten att man traskar förbi en tatueringsstudio är nästan lika stor som att du läser den här texten. Vi kände dock att kunskaperna i ämnet behövde bättras på. Det är lätt att det stannar vid en ytlig betraktelse och inget mer. För att komma in under huden på tatueringskulturen besökte vi därför tre tatuerare med skilda erfarenheter och olika bakgrund. Allt för att kunna tillskansa oss så mycket information som möjligt.

 

Läs intervjuerna:

Lisa Engberg – Everlasting & Traditional Tattoo

Karina Gratieri – Tofu Tattoo

Rebecca Asprou – Rebeccas Tattoo Studio

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.