Mer än bara motorer på Hästkraftens dag


Posted 2018-05-19 in Leva & Bo, Nöje

Casinotopp banner

Är du det minsta motorintresserad eller helt enkelt vill göra något med hela familjen bör du markera den 9 juni i almanackan. Då är det elfte gången i ordningen som Hästkraftens dag anordnas och numera är platsen Örebro Truckstop.

 

Sedan starten 2007 har arrangemanget växt ordentligt och vill man hinna med att klämma och känna och uppleva allt som står på programmet tar det hela dagen i anspråk. För att få allt att fungera smärtfritt förlitar sig arrangörerna på ett stort antal frivilliga funktionärer som ställer upp ideellt.

– Under hela dagen räknar jag med att det går åt 60-70 stycken. Bara till parkeringarna går det säkert åt 25-30 personer, men de ställer upp för att de tycker att det är så roligt. Man brinner verkligen för det här arrangemanget, berättar Lars-Inge Segerholm som till vardags arbetar som marknadschef på Örebro Truckstop.

Till årets upplaga har arrangörerna lagt till en hel del nyheter på programmet.

– En av de stora nyheterna i år är något vi kallar för Miljöbilsforum där det kommer att samlas gasdrivna fordon, elfordon och hybrider. Sedan kommer vi ha ett åkgräsklipparrace. Annars blir det det vanliga där den stora grejen är Truckstop Trophy där publiken får rösta på finaste ekipage, berättar Lars-Inge.

Truckstop Trophy är den stora tävlingen under dagen där lastbilar tävlar om att vinna publikens gunst. Lastbilarna tävlar i kategorierna fjärrbil, dragbil, lastväxlare, veteran samt en klass för övriga.

 

 

Vad är kriterierna för att det ska bli en programpunkt på Hästkraftens dag?

– Vi tar inte så hårt på några särskilda kriterier. Vi vill göra en familjedag så det kan bli lite allt möjligt som vi tycker är roligt. I år får vi exempelvis besök av världsmästaren i armbrytning – Thimy Lundgren som man får testa att utmana om man vågar. Vi har också ett särskilt barnområde med olika aktiviteter, bland annat fotbollsdart. Dessutom har Weibulls en jordskola ihop med Engströms där barnen får plantera solrosfrön. Sedan kommer vi följa det där under året och se hur solrosorna utvecklas.

 

Hela programmet för Hästkraftens dag sträcker sig mellan klockan 9 och 16 och förutom redan nämnda aktiviteter kan besökarna se fram emot en maskinmässa med entreprenadmaskiner inom lantbruk och trädgård, bandvagnsåkning för hela familjen, uppvisning av sex hoppare från Örebro fallskärmsklubb och den sedvanliga stridsuppvisningen från hemvärnet.

Hästkraftens dag är ett av årets stora familjeevent i Örebro och besökarantalet har stigit betänkligt sedan de drygt 3 000 som kom debutåret 2007.

– Vi har haft runt 15 000 besökare de senaste åren. Men som alltid när man gör ett utomhusarrangemang handlar det mycket om vad det blir för väder. Blir det fint väder, ja då kommer det massor med folk.

 

Hur länge har ni planerat för det här?

– Det är länge. Vi planerar redan nu för nästa år. Vi hoppas få med flyget då med bland annat Jas och en Blackhawk-helikopter och då måste vi vara ute i god tid för att de ska hinna planera in det i sina kalendrar.

 

Hästkraftens dag arrangeras ute på Örebro Truckstop den 9 juni. Vill du veta mer om evenemanget och se hela schemat för dagen rekommenderar vi att du håller utkik på www.hastkraftensdag.se.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.