Middag + konsert = En rätt bra kväll på Satin

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2020-10-10 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Musik, Nöje

En rätt bra kväll med Florence Valentin

Några som tagit extra mycket stryk av Coronaanpassningen är Örebros nattklubbar. En annan är artistbokare och konsertarrangörer. Martin Qvarfordt har ett ben i båda branscherna och har verkligen fått känna hur allting stannade upp några månader. Han tog sig dock ur situationen och jobbar nu för fullt med ”En rätt bra kväll”.

 

Martin jobbar dels på Satin som evenemangsansvarig men har också det egna skivbolaget Rough talent tillsammans med kompisen Timmy Bjärnebro. I det sistnämnda jobbar de dessutom i en managerroll med sina artister vilket utöver skivsläpp innebär att de också ska få till spelningar och turnéer. Så från fullt upp till nästan total stiltje på jobbfronten hamnade han i limbo när pandemin blev ett faktum i våras.

– Jag tog det lugnt till en början, det fanns ändå inget att göra. Men fram i juli mådde jag verkligen inte bra. Jag kände att jag behövde jobba, komma igång med något. Du vet, lite som man kan bli efter semestern, berättar han.

Så han tog tag i sig själv och började titta runt och upptäckte att det faktiskt gick att anordna saker, om än i begränsad kapacitet, och det fick honom att börja se framåt igen och längta efter hösten. Satin hade klarat sommaren ganska bra tack vare uteserveringen men de visste att folk skulle börja längta in i nattklubbsvärmen igen i takt med att vädret skulle bli kallare. Att fylla ett dansgolv eller ta in artister med stående publik var uteslutet.

– April och maj bara försvann för oss men under juni och juli så har uteserveringen varit skitbra så då föddes tanken att bygga om och satsa på ett restaurangkoncept istället, förklarar Martin.

Tillsammans med kollegan Timmy i Rough talent började han fila på ett koncept där de anordnade kvalitativa middagskonserter för en sittande publik. De skulle boka artister och sedan för en rimlig kostnad erbjuda middag och konsert. “En rätt bra kväll” förklarar han och det fick bli namnet på det här konceptet.

– Jag och Timmy tänker göra det bästa vi kan av situationen. Vi har tänkt på helheten, stämningen innan, under och efter konserten. Vi kommer att jobba med dj:s, bra ljud och ljus, men samtidigt förstår vi också att det här är en restaurang så självklart blir det ordentlig satsning på maten, berättar han.

Första helgen efter ombyggnaden blev slutsåld och lineupen med klara artister ser spännande ut. Ellen Krauss, Viktor Olsson och Moneybrother i oktober och Jack Moy och El Perro Del Mar i november.

– Vi jobbar med samma kvalitet som när vi tagit in stora band på Satins scen. Sedan bokar vi bara artister som vi själva kan stå för.

 

En del har genomfört livestreamade konserter. Var det någonsin ett alternativ för er?

– Jag har aldrig velat livestreama. När beskedet om begränsningen av arrangemang kom i våras sa jag att vi aldrig skulle satsa på streaming. Jag har inte själv någon motivation att göra livestream och då blir det inte bra.

 

Kommer ni tänka om kring nuvarande planer om de höjer gränsen från 50 personer?

– Idén om att äta middag och få se en schysst artist är bra oavsett vad som händer – för vi vet inte vad som händer. Att följa regler är en sak, men sedan vill man att alla ska känna att det blir bra också. Det är oerhört svårt att jobba, särskilt om de skulle utöka till större sällskap. Då kommer det bli för trångt. Med bordsservering så är 50 hanterbart och perfekt för oss. Och hellre att göra något litet som vi vet att vi kan göra, än att behöva ställa in.

En rätt bra kväll innebär för det mesta onsdagar och torsdagar men Martin flaggar för att det kan bli undantag, beroende på när artisterna kan. Såväl Moneybrother som Ellen Krauss och El Perro Del Mar är klara och Martin är glad över den lineup som håller på att formas.

– Jag går igång på alla de här namnen och då är det roligare att jobba med dem. Älskar man det man jobbar med så ser man fram emot hösten. Kan jag hålla mig sysselsatt med detta, så… wow, vilken höst!

Bordsbokningen görs separat från biljettköpet och Satin kommer att ha en särskild konsertmeny exklusivt för konsertkvällarna. En av målsättningarna har varit att hålla biljettpriserna på rimliga nivåer så att gästerna kan unna sig mat och dryck. Ellen Krauss-biljetten kostar exempelvis 220 kronor medan Moneybrother, som kommer med fullt band, kostar 495 kronor. Martin påminner om att det finns en hel del kostnader med att ta hit artisterna.

– Jag blir inte rik på det här. Artisten tar en stor del av kakan, sedan ska ljudpersonen ha betalt och sedan så ska restaurang ha sitt. Så det blir inte jättemycket över.

 

Ni kör mitt i veckan. Går folk ut mitt i veckan för middag och underhållning med en vanlig arbetsdag dagen efter?

– Ja det tror vi. Och jag är sådan att jag gillar inte att jobba hela veckan och sedan bara gå ut på helgen. Jag vill göra något även på vanliga dagar och det tror jag andra vill också. Jag är beroende av sånt här för att ta mig igenom vardagarna under hösten och vintern.

 

 

En rätt bra kväll på Satin i höst

21/10 Ellen Krauss
22/10 Viktor Olsson
29/10 Moneybrother
5/11 Jack Moy
13/11 El Perro Del Mar
2/12 Luke Elliot
18/12 Florence Valentin

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.