Millencolin Music Prize 2021 till Hanna Järver

Text: Thomas Helsing Foto: Nils Carmel
Posted 2021-05-28 in Kultur, Leva & Bo, Musik, Nöje

Millencolin Music Prize 2021

Under fredagseftermiddagen delades Millencolin Music Prize ut under en ceremoni på Spelgården i Wadköping. Mottagare av årets pris var popartisten Hanna Järver.

 

Hanna Järver är född och uppvuxen i Örebro, med undantag för fyra år i Grekland fram till att hon skulle börja skolan. Intresset för musik kom redan i hemmet där hennes föräldrar uppmuntrade henne att spela och sjunga. Från fjärde klass och upp genom hela gymnasieperioden gick Hanna på Kulturskolan. Under den senare delen av tonåren började hon skriva egna låtar och inspirerades av artister som Björk, Imogen Heap och James Blake.

2016 släppte hon den uppmärksammade ep:n ”Närke”, med låtar som ”Alabamatröjan” och ”Anekdoter”, och 2018 kom den första fullängdaren betitlad ”So Long”. Uppföljaren ”tusen täta lögner in” kom så sent som förra året och befäste, tillsammans med de P3 Guld-nomineringar hon samlat på sig, hennes position som vår nya indiedrottning.

Juryns motivering löd:

Hanna har sedan sin debut gått från klarhet till klarhet med sina träffsäkra texter och egenproducerade musik. Hon har släppt två album och en EP som hyllats av musikkritiker och lyssnarna. Hanna som är född och uppvuxen i Örebro har genom sin musik satt staden på kartan, inte minst med sin EP “Närke”. Med en P3-Guld nominering i kategorin Året Pop för sitt senaste album ”Tusen täta lögner in” visar Hanna att hon hör hemma bland de främsta på den svenska musikscenen.” 

 

Millencolin Music Prize instiftades 2006 av Örebro kommun och delas ut varje år för att uppmärksamma och uppmuntra duktiga, engagerade och framgångsrika personer eller grupper, med Örebroanknytning, inom musikbranschen. Juryn består av Millencolin samt en representant från Kultur- och fritidsförvaltningen på Örebro kommun.

Prisutdelare var Kulturnämndens ordförande Lennart Bondesson, förvaltningschefen för Kultur & fritid Anna Nordlund samt medlemmar ur Millencolin. Priset består av ett diplom samt 25 000 kronor.

 

Tidigare vinnare av Millencolin Music Prize

(OBS! Under åren 2006-2013 kunde allmänheten nominera kandidater via Nerikes Allehanda. Då valde Millencolin, Örebro kommun och Nerikes Allehanda ut 4-5 kandidater varpå en vinnare utsågs genom en öppen omröstning).

2006 Andreas Skogmo
2007 The Accidents
2008 Jiar Garmiani
2009 Eva Eastwood
2010 Metallsvenskan
2011 Campus48h
2012 Smash Into Pieces
2013 The Happy Hippo Family
2014 Live At Heart
2015 Ulrika Mohlavyr Mohlin
2016 Magnus Pelander / Witchcraft
2017 Blues Pills
2018 Jens Bogren/Fascination Street Studios
2019 Freddie Liljegren

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.