Namnbyten vi minns


Posted 2015-12-14 in Nöje

Folkpartiet har bytt namn. Numera heter de Liberalerna, förkortas L enligt Språkrådet, och det återstår att se om de även kommer att byta politik. Det fick oss att fundera på andra namnbyten genom historien.

 

Prince_logoPrince

Popfunksouljazzrock och r&b-artisten Prince, eller Prince Rogers Nelson som han egentligen heter, är bra på att sälja skivor – han har sålt över 100 miljoner genom åren. Han är även bra på det här med namnbyten. Mellan 1993 och 2000 bytte han namn till en symbol, som man enligt Wikipedia kan illustrera med O(+> i skriven text (så vi gör väl det). Enklaste lösningen var att kalla honom The Artist Formerly Known as Prince och det var vad de flesta också gjorde. Numera heter han Prince igen, eller – om man så vill – The Artist Formerly Known as ’The Artist Formerly Known as Prince.

 

fullmetalname_Fotor_Fotor_2Full Metal Havok More Sexy N Intelligent Than Spock And All The Superheroes Combined With Frostnova

Det kan vara riskabelt att att spela poker på fyllan – åtminstone om man har en tendens att gå med på ogenomtänkta insatser. Vi räknar kallt med att den 20-årige man från den nyzeeländska orten Normanby, som 2010 förlorade ett pokerparti där ett namnbyte låg i potten, började tänka efter lite mer före. Numera heter han nämligen Full Metal Havok More Sexy N Intelligent Than Spock And All The Superheroes Combined With Frostnova.

 

Vänsterpartiet

En gång i tiden var Vänsterpartiet ganska mycket mer vänster än vad de är idag. På den tiden gick de under namnet VPK, k som i ”kommunisterna”, vilket inte var så smart ur PR-synpunkt efter det kalla krigets slut och Berlinmurens fall. 1990 bytte man namn till bara Vänsterpartiet och sedan dess har man fokuserat på ”socialism, feminism, och en ekologisk grund”.

 

Rösta-med-Bondeförbundet_frilCenterpartiet

Bondeförbundet. Så hette Centerpartiet på den tiden de uttalat siktade på landsbygdsröster, jobbade för decentralisering, och på samma gång ville snåla med statskassan. 1957 hade man dock insett att bondeyrket var på nedgång och bytte namn till Landsbygdspartiet Centerpartiet, för att året efter korta ned det till bara Centerpartiet. Medlemmarna i lokalavdelningen ”Stureplanscentern” är nog glada för det idag.

 

logo-vardagaCarema

Vad ska man göra när vårdskandaler och annat har solkat ned ens varumärke och gjort det i princip omöjligt att använda på ett konstruktivt sätt? Byta namn såklart, och det var precis vad Carema gjorde. Numera heter de Vardaga, och hur genomtänkt just det valet var ur ordlekande synvinkel, det kan man diskutera över en kafferast eller två.

 

120319-kent-pressbildKent

Sveriges största arenaband hade kanske aldrig blivit så stort om inte medlemmarna hade tagit tag i att byta namn i grevens tid. Först hette de Jones & Giftet. Sedan Havsänglar. Jämfört med de namnen får man nog säga att Kent var ett briljant val. Det funkar till och med internationellt, vilket tyvärr inte var till någon större hjälp när bandet försökte lansera tredjeskivan Isola på engelska.

 

Piska mig hårt_2Eldkvarn

Precis som Kent gjorde nog (dåvarande) Norrköpingsbandet Eldkvarn ett smart drag när man 1976 bytte namn från Piska mig hårt. ”Här kommer Kärlekens tunga med Piska mig hårt” har helt enkelt inte samma radiovänliga klang.

 

Truth or Consequences

Truth_or_Consequences_NM_PostmarkFrån början var den här lilla amerikanska staden i delstaten New Mexico känd under namnet Hot Springs, klart logiskt eftersom man där hittar ett gäng varma källor. Men 1950 lyckades stadens styrande övertala den på den tiden väldigt kända radioprataren Ralph Edwards att sända sin show Truth or Consequences från staden – och på den vägen var det.

 

StainesBridge01Staines-upon-Thames

Kommer någon ihåg Sasha Baron Cohens karaktär Ali G, den väldigt karismatiske rapparen från Staines som gjorde succé både med sketcher och faktiskt även en långfilm (år 2000). Några som definitivt minns honom är de styrande i engelska Staines, som för några år sedan kände sig tvungna att ändra stadens namn till Staines-upon-Thames för att undkomma kopplingen. Att indiebandet Hard-Fi kallade Staines för ”en spökstad” i intervjuer kan också ha spelat in.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.