Nicklas Boman – yrke: gitarrist


Posted 2017-10-07 in Musik, Nöje

Han har just fått sponsring av både gitarrtillverkaren Blade och av TinyPedals som tillverkar effektpedaler. Den 14 oktober deltar Nicklas Boman på Uppsala Internationella Gitarrfestival som en av åtta stycken finalister i tävlingen The International Young Talents Competition 2017.

 

Handelsstaden tog ett snack med denna strängbändare av rang.

– Jag är ende svenske elgitarristen bland de som deltar i finalen. Det är lite hedrande tycker jag och ytterligare ett kvitto på att jag är inne på rätt väg, säger Nicklas Boman när vi träffas för att prata gitarr över en kopp kaffe på konditori Vasa vid Nikolaikyrkan.

Som förstapris i tävlingen ligger 25 000 kronor och väntar och deltar får personer som är under 25 år göra. Ursprungligen kommer han från Katrineholm, men bor numera i Örebro efter studier vid både Kävesta folkhögskola och Örebro musikhögskola. Nicklas fick sin första gitarr redan som sjuåring, men det dröjde till tidiga tonår innan han riktigt fastnade för instrumentet.

– Jag tänker, lever, andas och är gitarr 24 timmar om dygnet, årets alla dagar. Även när jag inte håller i en gitarr så tänker jag i gitarrtermer. Och så undervisar jag i gitarr på Medborgarskolan.

23 år har han hunnit bli och Nicklas kan efter studierna faktiskt leva på sin musik.

– Jag har gjort en chansning som fungerar. Sedan har jag inte låst mig vid bara en genre, även om det är jazzen som ligger mig närmast. 

Nicklas vikarierar både i dansbandet Highlights och som gitarrist i den turnerande 60-talsshowen i Biggo Music Band. Det egna bandet Nicklas Boman Trio spelar jazz och efter vårt möte blir det resa mot Göteborg och den mexikanska restaurangen och puben Holy Moly för en spelning. Under årets upplaga av Live at Heart var han med i bandet som kompade sångerskan Gwen Hughes.

Nedpackad i en softbag har Nicklas en av sponsorgitarrerna från Blade. Gitarren är en Blade Texas Classic Strat och påminner starkt om en Fender Stratocaster. Skillnaden är att Bladen känns mer välgjord och gedigen. Och så kostar den betydligt mer än en Fender. I år fyller faktiskt gitarrtillverkaren Blade 30 år.

– Ja jisses, en sådan här gitarr skulle jag aldrig ha råd att köpa. Även om jag köpt ganska dyra gitarrer så har jag inte varit i närheten av vad en Blade kostar.

Vid en närmare efterforskning finns Blade att köpa från Thomann i Tyskland där flera av modellerna kostar strax under 23 000 kronor.

– Hur jag fick sponsordealen? Jag var i kontakt med den svenske importören eftersom jag var lite intresserad av gitarrerna, men kunde inte hitta någon musikaffär som sålde dem. Då visade det sig att han som har den svenska agenturen är vän med mig på Facebook där han sett mig spela. Han kontaktade sedan Blades ägare Gary Levinson som även han hade sett grejerna jag lagt upp på Facebook. Sedan var liksom sponsordealen ett faktum.

– Jag lägger ganska mycket tid på att marknadsföra mig genom att lägga upp korta filmsekvenser på Facebook. Det har ju givit resultat så här långt.

Framtiden får utvisa hur långt det kommer att föra Nicklas Boman och hans gitarrspel. Den 11 oktober spelar Nicklas Boman Trio i Gamla Stan i Stockholm.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.