Olof Lundh: Trist för ÖSK att hamna i kläm


Posted 2016-09-12 in Kultur, Leva & Bo, Nöje, Örebro SK, Sport

Sportjournalisten Olof Lundh har släppt en bok så vi tog ett snack med honom om sin författardebut, Örebro SK och varför han hejar på Leeds.

 

Hur föddes idén till en bok om fotboll?

– Jag fick frågan av ett förlag hösten 2014. Hade svårt att se mig skriva en bok, men blev övertalad om att det var en bra idé. Tanken var att den skulle komma ut i augusti 2015 inför det avgörande EM-kvalet men jag hade svårt att skriva. Kom egentligen inte loss förrän våren 2016 men då fick jag till det och insåg att jag jobbat med boken i huvudet.

 

Titeln är ju i högsta grad lånad från Haruki Murakami. Hur är din relation till honom och hans författarskap?

– Eller från Raymond Carver som var först ut med ”What we talk about when we talk about love”, som Murakami följde efter 16 år senare. Egentligen har jag och min förläggare Martin Kaunitz bara lekfullt lånat av de bägge för att ha en annan titel, som inte drar på Zlatan eller något annat som kanske vore mer säljande. Jag har bättre koll på Carvers än på Murakamis skrivande och gillar det.

 

Örebro blev uppmärksammat nedflyttade på grund av sin ekonomiska situation från Allsvenskan till Superettan inför säsongen 2005. Vad tyckte du om det?

– Örebro SK hade varit med och tagit beslutet om regelverket men problemet var att det fanns kryphål som Helsingborgs IF utnyttjade. Jag är skeptisk till elitlicensen eftersom den är ett väldigt trubbigt instrument och det var givetvis trist för ÖSK att hamna i kläm, men klubben sa inget emot införandet av licensen.

 

Är det inte anmärkningsvärt att ÖSK spelat flest säsonger i Allsvenskan utan att ha vunnit?

– Jo. Det är underligt att en så pass stor stad, som varit med så många säsonger, inte vunnit. Det är som bekant bara ett lag som kan vinna per år och uppenbarligen har man saknat något.

 

Vad tror du om Sveriges chanser i VM-kvalet, särskilt med tanke på Sveriges grupp som ett resultat av de nya seedningsgrupperna?

– Oerhört små. Bara gruppvinnaren är given för VM i Ryssland och en andraplats ger möjligt play off (åtta av de nio grupptvåorna går dit) och där blir det tufft motstånd, vilket visade sig på vägen mot Brasilien då Portugal stod i vägen. Lägg till att gruppen består av Holland, Frankrike, Bulgarien och Vitryssland som alla får anses som tuffa motståndare för ett nytt Sverige.

 

Du skriver, gör tv och podcast. Vilket njuter du mest av, och varför?

– Det är just att jag får jobba med fotboll i många olika former. Oerhört tacksam över mitt jobb. Bäst tycker jag att det är att vara på fältet och träffa folk och sedan kan det vara allt från krönikeskrivande till en poddintervju eller live-tv.

 

Hur kommer det sig att du är Leeds-supporter?

– Det står i boken, bara att skaffa den! Nej, men jag köpte en halsduk som nioåring i London och minns inte hur det blev en Leeds-halsduk. Därefter var jag fast. Finns ingen rationell förklaring.

 

Här kan du läsa vår recension av Olofs bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.