Ordvitsar eller gubbhumor?


Posted 2017-05-02 in Nöje

Tobbe Ström är tvåfaldig svensk mästare i ordvitsar, 2016 och 2017. Vi bestämde träff med honom för att prata humor och ordvitsar hos skomakaren, men vi kom inte in för det var fullspikat.

 

Nä, det gjorde vi inte alls – alltså träffade Tobbe Ström hos skomakaren. Platsen är Pitcher´s där Tobbe ibland hoppar in extra som femkampsledare. Hans pass är just avslutat och vi har satt oss för att prata om hur det är att vara tvåfaldig svensk mästare i ordvitsar.

 

Ordvitsar? Är inte det vad man brukar kalla för gubbhumor?

– Eller pappahumor. Jo, visst är det så. Lite torr humor som oftast har dubbeltydiga ord i sig, säger Tobbe Ström och bekräftar undertecknads redan grundmurade fördom om företeelsen.

 

Tobbe påpekar att han aldrig var något grammatiskt geni i skolans svenskundervisning, men att han gillade att samla på ord och deras betydelse. Det här med ordvitsar har gradvis byggts på under åren och nu är Tobbe tvåfaldig mästare i den konsten. När vi pratar komiska förebilder kommer Gösta Ekmans Herr Papphammar på tal, likaså Henrik Dorsin och Grotesco och Killinggänget. Och så Tobbes absoluta favorit – Louis CK.

– Jag vill hålla mina ordvitsar cleana. Det ska inte vara någon konstlad slutändelse på det dubbeltydiga ordet i ordvitsen. Annars är svenskan fylld just med dubbeltydiga ord. Som exempelvis bok – i betydelse bok som man läser eller bok som i trädet.

 

Hur förbereder man sig för SM i ordvitsar? Blir det två veckor stenhård träning på Malta?

– Nej nej, inget sådant. Jag håller på en del med Twitter och där ska det vara kort och slagkraftigt. Jag brukar kolla igenom mitt flöde där och se om det är något jag kan använda. Annars pågår samlandet av nya ordvitsar hela tiden.

 

Själva tävlingsmomentet i SM i ordvitsar går till så att de tävlande har en omgång där de läser sina förberedda ordvitsar inför en publik. Publiken får hurra eller bua om de gillar eller ogillar ordvitsen. De med flest bifall går till semifinal där de tävlande battlar två och två framför en bildskärm som visar slumpvis valda bilder som de inte har sett innan. Även här väljer publiken ut den som vinner och finalen går till på samma sätt som semifinalen.

– Det man kan göra för att förbereda sig är att öva med bilder hemma för att hålla uppe en viss nivå så man inte står där och är helt oförberedd på hur man ska göra.

 

Blir det proffskontrakt nu? Är du draftad till någon storklubb?

– Hehe, nej, man vinner ingenting förutom äran och en fin plakett där det står att man är svensk mästare. Sedan ger det ju en viss publicitet och på så sätt kan det ge pengar. Jag har just fått ett jobb lite senare i år för ett Stockholmsföretag som ska ha en kickoff med Göteborgstema och där ska jag hålla i en workshop i hur man ordvitsar. Sedan gör jag en del stand up och syns man så finns man och då ger det även en del sådana jobb.

 

Jag fick med mig några ordvitsar från redaktionen. Vill du höra?

– Sure. Kör så får vi se vad det är.

 

Varför får inte jag säga ditt när Anvar sa datt.

– Ehh, va? Aha, Anvar Sadat, president i Egypten som mördades 1981. När du förklarar vem han är så hajar jag. Men ordvitsen kräver att man vet vem Anvar Sadat är. Kanske lite av en åldersfråga. Annars klart godkänd.

 

Jag tycker häxorna på 1500-talet brann mer för sitt kall.

– Den där funkar klockrent. Absolut. Plus i kanten för den.

 

Den nya mottagningen för impotenta hade invigningsfest igår. Ingen kunde komma.

– Den där har jag hört flera varianter på. En med anonyma onanister. Den är okej.

 

Hur länge var ni inne i knarkarens lägenhet? En kvart.

– Den där går att utveckla mer tycker jag. Typ hur länge var ni inne i pundarens lägenhet. Typ en knarkarkvart.

 

Min hund gjorde nummer två utanför skoaffären. En i personalen kom ut och gav mig en känga.

– Samma där. Går att korta och göra mer slagkraftig. Typ, Jag fick en känga av personalen i skoaffären.

 

Finns det någon du inte vill möta i SM i ordvitsar?

– David Persson från Malmö. Han är vass, Vi möttes i finalen i år och när jag tävlar mot honom måste jag verkligen skärpa mig.

 

Hur gör du nu inför 2018? Ska det bli ett hattrick i SM-titlar?

– Det blir pirrigt. Tävlingarna har hållit på i åtta år och jag är den förste att vinna två år i rad. Självfallet kommer alla nästa år att vilja spöa mig. Jag kommer att göra allt för att vinna.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.