Örebro Ölhall – något för alla


Posted 2017-07-22 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Nöje

Casinotopp banner

Den 8 september öppnar Örebro Ölhall vid Järntorget. Intentionen är att skapa en plats där alla är välkomna oavsett storleken på plånboken.

 

Initiativtagare till ölhallen vid Järntorget är Kenny Nordh och Pierre Chennaya. Pierre har lång erfarenhet av att arbeta på restaurang, bland annat från Danska krogen som fanns i på Kilsgatan i närheten av Ekershallen.

– Vi vill att alla ska kunna komma till oss. Allt från den arbetslöse med tunn plånbok till de med en mer välfylld sådan och även barnfamiljen. En öl och en bit mat ska man kunna få för under 200 kronor och Örebro Ölhall ska vara en plats där man ska kunna sitta och snacka och umgås, säger Kenny Nordh när vi ses över en kopp kaffe på Café Kulör som ligger vägg i vägg med den tilltänkta lokalen som idag inhyser Sweet Chili.

Planen att öppna en ölhall har vännerna haft länge och när möjligheten dök upp så tvekade Kenny och Pierre inte. Innan ölhallen öppnar kommer lokalen att genomgå en större upprustning och invärtes förändring.

– Vi tänker ta fram de ursprungliga tegelväggarna för att få fram en skön varm rustik känsla och ta bort en del av innertaken så att takhöjden blir över fyra meter. Sedan finns det några valv i de inre rummen som vi tänker göra åtkomliga och synliga för gästerna. Allt för att skapa en känsla av hall där både gammalt och nytt möts.

Ölhallar har det funnits förut i Örebro. På 1930-talet fanns exempelvis ölhallen Humlan på Drottninggatan 15 – en lokal som idag inhyser Kicks och som hittas bredvid restaurangen Kina Muren. Ölhallen Storstugan hade adress Kungsgatan 3. Den adressen har genom åren inhyst både Dr Z, Björnstugan och nu Makeriet. Och på tal om Björnstugan – originalet är ölhallen Björnstugan som fanns på Klostergatan vid Järntorget. Ja, just det, samma lokal som idag är skivbutiken Bananamoon. Vi avrundar med ölhallen Tunnan som på 1950-talet hittades på Fabriksgatan 22.

– Namnet? Ja, det föll sig naturligt. Vi fastnade för Örebro Ölhall och något annat namn har aldrig varit aktuellt.

Menyn på Örebro Ölhall kommer till stor del att bestå av svensk husmanskost och man planerar även att servera lunch.

– Rotmos med fläsklägg kommer vi att ha på menyn och den serveras givetvis med benet kvar i fläskläggen – allt för att få så mycket smak som möjligt. Sedan kommer det givetvis att finnas både charktallrik, köttbullar och wallenbergare gjorda av lokala råvaror.

Örebro Ölhall planeras att kunna hysa cirka 200 personer och ytterligare 100 personer på en planerad uteplats vid Järntorget och 75 personer på uteplatsen på trottoaren intill lokalen. Ölhallen planeras att öppna fredagen den 8 september.

– Planen är att ha lite gästkockar och även att ha speciella event när det är S:t Patricks Day, Oktoberfest och liknande.

 

Och musik?

– Nej, nej, absolut inte! På Örebro Ölhall ska du kunna umgås och kunna snacka utan att behöva skrika till bordsgrannen. Kanske det kan bli någon irländsk musik i samband med S:t Patricks Day, men annars ska det vara någorlunda musikfritt. Inget som stör i varje fall.

 

Den 8 september blir det “Grand opening” och för den som vill hålla koll på vad som kommer hända då så finns det ett Facebook-event.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.