Örebro stad blir Spökstaden

Text: Thomas Helsing
Posted 7 månader sedan in Kultur, Leva & Bo, Nöje

spökstaden örebro
Casinotopp banner

Det är en lika kuslig som kär tradition i Örebro som nu går in på sitt tredje år – under en dryg veckas tid förvandlas Örebro till Spökstaden Örebro.

 

I år är arrangemangen indelade i tre lämpliga kategorier: småläskigt, läskigt och asläskigt. Här tipsar vi om ett axplock av aktiviteter för alla åldrar under spökveckan.

 

SMÅLÄSKIGT

Spökstaden Lost city
26/10 – 3/11
Lost city” är Gustavsviks omtyckta äventyrsbad med vilda forsar, spännande ruineroch häftiga vattenrutschbanor. Populära inslag är också klätterväggen och vågmaskinen. Lagom till Spökveckan flyttar dock spökena in i den förlorade staden. Ingen vet exakt vad som väntar men det viskas om djungelspöken, zombier, förhäxade dödskallar och roliga spökaktiviteter.

Jakten på den försvunna fantasin
26, 29, 30 och 31 oktober
”Jakten på den försvunna fantasin” beskrivs som ett interaktivt familjeäventyr där mörkret svept in över Wadköping och långa skuggor i gränderna slukar barnens fantasi och kreativitet. Ryktet går om att naturväsen och varelser inte längre finns. Näcken är borta och de osynliga kompisarna är spårlöst försvunna. Mitt i allt detta vägrar dock Konstnären och Poeten att ge upp – de vill kämpa för att toppa mörkret. Frågan är om du vågar följa med dem för att rädda fantasin?

Spökjakt
27/10 – 4/11
Det går ju inte för sig att ha en spökvecka utan spöken, eller hur? Därför arrangeras spökjakter I Wadköping under spökveckan. Jakten startar i infoboden bredvid Jeremiabageriet klockan 11 varje dag

Spökvandring
29/10 – 3/11
Spökvandringar på Örebro slott är en klassiker och självklart finns en lekfullare version för de yngre. Under barnens spökvandring får man höra historier om drottning Blanka, Petrus Petrosa och andra märkliga gestalter som ryms inom slottets kalla stenväggar. Rundturen är förstås guidad.

Brädspel
31 oktober
Är sällskapsspel roligare än att klippa och klistra eller gå på rundvandringar så är det till stadsbiblioteket du ska bege dig under spökveckans onsdag. Där kan du frossa tillsammans med andra spelsugna bland brädspel med skräcktema.

 

 

LÄSKIGT

Hemsökta huset
27/10 – 4/11
Visste du att det spökar i Wadköping? Jodå, i Spökboden på Skomakaregården i Wadköping spökar det rätt rejält och dagtid mellan klockan 11 och 16 kan du gå dit och uppleva det med egna ögon.

Natt i museimagasinen
30 oktober
I museimagasinen finns både det ena och det andra bevarat. Den 30 oktober öppnas dessa magasin upp för en särskild spökvandring för både barna och vuxna. Rum efter rum i byggnaden i Grenadjärstadens vandrar ni igenom och bli inte förvånad om föremålen där blir levande under vandringen. Två vandringar ges denna kväll – 17.30 samt 19.00.

Spökutställning
27/10 – 4/11
Spöken har vi hört talas om många gånger men hur många berättelser talar om vad du ska ta dig till när spökandet är ett faktum? Vill du veta mer är utställningen ”Gastar, spöken och andra väsen” i Hantverksboden värt ett besök. Här får du veta det mesta som är värt att veta om övernaturliga varelser och fenomen.

 

ASLÄSKIGT

Skräckvandring
26/10, 29-31/10
Det finns väl knappast ett kusligare ställe kvällstid än slottet om man vill gå en skräckvandring i Örebro. Örebro slott ruvar på mörka historier från det förflutna och på den här rundvandringen för ungdomar och vuxna får du chansen att uppleva dessa spöken på nära håll.

Zombievigsel på slottet
27 oktober
Det har hänt tidigare att brudpar gift sig med slottet som fond men frågan är om de haft något tema som liknar det här? Arrangören Örebrokompaniet har sökt efter giftassugna par över hela landet och den här dagen kommer minst ett av dem att vigas av en zombie under kusliga förhållanden.

 

Här kan du läsa allt om Spökstaden Örebro.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.