Örebropratarna firar 5 år med 10 nya avsnitt

Text: Ulf Hjelting Foto: Pressbild
Posted 2020-06-24 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Örebropratarna 2020 Anna Jansson

Den 6 juli är det premiär för Örebropratarna 2020. Då drar nämligen den nya säsongen igång, den femte i ordningen sedan starten 2016.

 

Redaktionen för Örebropratarna, K-G Ekblom och Tomas Jennebo, har bokat rösterna till Örebropratarna 2020 och först ut är Örebros egen deckardrottning Anna Jansson den 6 juli.

 

Vad kommer du att prata om?

– Allt utom corona. Jag kommer att redovisa hur många jag tagit livet av i mina böcker, varför jag gjorde det och hur jag gick tillväga. Och så blir det några ord om pesten och annat elände.

 

Har du gjort något liknande tidigare?

– Jag var sommarpratare i P1 samma år som Hans Rosling. En helt fantastisk man.

 

Vad var svårast?

– Vad menar du med svårast? Det var inte svårt – bara roligt att någon kom och hälsade på mej och ville prata bort en stund. Författarlivet är ganska ensamt.

 

Kan du tänka dig att göra något liknande igen?

– Absolut!

Hittills har 50 program lagts ut för lyssning sedan starten för fyra år sedan. I sommar utökas den listan med ytterligare tio nya program där personer med Örebrokoppling delar med sig av sina intressen, erfarenheter och liv. Så här beskriver upphovsmännen själva den här podcastserien på den officiella webbsidan:

 

“Med Örebropratarna vill vi vara med och forma bilden av Örebro, genom berättelser från människor som har det gemensamt, att de på något sätt har en anknytning till staden. En del är utflyttade, andra inflyttade och några är infödda. Deras berättelser är delar till vår gemensamma berättelse. Berättelsen om en stad som ligger precis där slätten möter bergen och varifrån det faktiskt går att segla till New York, om andan skulle falla på. Staden där allt är möjligt.”

 

– Jag borde ju inte vara förvånad längre, nu när vi är inne på vår femte säsong, men de här berättelserna rymmer så mycket. Mycket mer än vad man kanske tror när man bara ser namnet på den som är med. Många av personerna är ju kända av en bredare allmänhet men jag vågar påstå att så här nära och naket har vi nog aldrig mött dem förut. Och fler än en gång har jag faktiskt blivit tvungen att torka bort tårar ur ögonvrån under årets inspelningar, säger Tomas Jennebo.

Journalisten K-G Ekblom utgör den andra halvan av redaktionen för Örebropratarna.

– Vi brukar börja arbetet med nästa års säsong redan i samband med att årets sista program sänds. Då gör vi en önskelista över vilka vi skulle vilja ha med. Det är en lista som hela tiden förnyas och förändras och bygger på att de som vi vill ska prata kan och har tid att göra det. Örebropratarna ska vara aktuella och ha en klar Örebrokoppling.

 

50 program finns redan. Program 51 till 60 sänds i år. Blir det ett program 100?

– Ja det hoppas jag verkligen! I år är det ett jättebra gäng med bra historier och redan i början av juli går det att se och höra korta hälsningar från årets Örebropratare på Youtube, säger K-G Ekblom.

Efter Anna Janssons premiäravsnitt den 6 juli släpps ett nytt avsnitt av podcasten av Örebropratarna varje vardag under två veckors tid. Du kan lyssna till alla avsnitt på orebropratarna.se.

 

 

Det här är Örebropratarna 2020

06 juli Anna Jansson
07 juli Björn Sundin
08 juli Anna Bergendahl
09 juli Filip Nyängen
10 juli Annika Grälls
13 juli Johan Schnürer
14 juli Siva Arif
15 juli Kalle Selander
16 juli Emelia Fahlin
17 juli Richard Kenneth

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.