P-Floyd till Konserthuset

Text: Ulf Hjelting Bild: Trons
Posted 2019-03-01 in Kultur, Musik, Nöje

P-floyd

Att få upp alla kvarvarande medlemmar i Pink Floyd på scenen samtidigt är lika ovanligt som att se grisar flyga. Därför finns tributebandet P-Floyd och 29 mars kommer de till Konserthuset i Örebro.

 

De kallar sig för P-Floyd och har byn Skog i Dalarna som utgångspunkt. Bandet har även uppträtt i Dalhalla ett flertal gånger och på Konserthuset i Örebro. Nu är de här igen och alla ”floydianer” jublar.

Welcome to the Machine tour 2019 är en hyllningskonsert i sann Pink Floyd-anda med ljud-, ljus- och bildupplevelse utöver det vanliga. Denna gång ska plattan “Wish you were here” framföras i sin helhet. Plattan kanske är Pink Floyds tyngsta och mörkaste med både filosofiska betraktelser som drömmar, saknad, sorg och förlust.

Soundet på skivan har inspirerat många efterföljande musikstilar och artister och både David Gilmour och Richard Wright har angivit detta smått odödliga album som sin favorit av allt som Pink Floyd har gjort. P-Floyd kommer att framföra “Wish you were here” i sin helhet, med sina egna tolkningar, vilket innebär att publiken får höra albumet på ett nytt sätt. Man spelar dessutom ett stort antal låtar från Pink Floyds övriga katalog vilket borgar för en helkväll med musik för alla sinnen.

– Yes, det blir som sagt hela plattan, plus lite till. Vi vill inte kallas oss tributeband, utan vi sätter vår egen prägel på Pink Floyds musik och med låtarna till “Wish you were here” så har vi plockat isär dem och satt ihop till något som låter 2019, säger Jan Stumsner, kapellmästare och gitarrist i P-Floyd.

 

Hur gör du för att efterlikna David Gilmours gitarrljud?

– Jag skulle vilja säga att det närmast är en omöjlighet. Hans gitarrljud sitter i fingrarna och på det sättet han spelar med anslag. Visst är han en stor förebild, men jag spelar som jag gör och försöker komma så nära hans ljud och spelsätt det bara går utan att kopiera rakt av.

P-Floyd består av ett gäng erkänt skickliga musiker som gjort sig kända för att vårda originalets styrka, samtidigt som de ger musiken nya dimensioner med egna arrangemang. Bandet bildades 1993.

 

 

Hur många bandmedlemmar är kvar sedan starten?

– Oj, vi har hållit på i över 25 år med det här bandet så det är klart att det både kommit och gått medlemmar av olika anledningar. Men det är jag och de båda keyboardisterna som är kvar sedan starten – Mats Nilsson och Håkan Norlin.

 

Vad lyssnar du på när du inte lyssnar på Pink Floyd?

– Jag tycker väldigt mycket om progressiv rock som Dream Theater men annars lyssnar jag på det jag växte upp med och då blir det Genesis, Yes, Gentle Giant och så Queen. Filmen “Bohemian Rhapsody” är fantastisk. Jag gick därifrån med en tår i ögat.

Både Norge och Danmark besöks på den här turnén.

 

Finns det planer på att besöka andra länder?

– Vi skulle ha spelat i USA och Florida i december, men allt blev inställt på grund av sjukdom. Nu tittar vi på andra datum och har en kille där just nu för samtal om framtiden.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.