Recension: The Queen of F*cking Everything – SOLO

Text: Camilla Johansson Foto: Mats Bäcker
Posted 2020-03-10 in Kultur, Nöje

The Queen of F*cking Everything

7 mars
The Queen of F*cking Everything – SOLO
Örebro konserthus

 

I lördags avlade ”The Queen of f*cking Everything” sitt första besök i Örebro för året. Det var naturligtvis Jonas Gardell som intog konserthusets scen med en nedskalad version av den show som under två säsonger hyllats och spelats för utsålda hus i Stockholm respektive Göteborg.

Jonas Gardell är alltid Jonas Gardell och att han är älskad av sin publik råder det inte minsta tvivel om denna lördagskväll i Örebro konserthus. Det är små glada skutt och lagom fräcka skämt om dickpics och kiss-sex men också om att vara förälder och hur samhället förändrats sedan han och maken Mark Levengood först möttes.

Roligt är det när han funderar kring städers olika slogans och konstaterar att dagens ”Mötesplats Örebro” – som han tycker låter som att staden är en bensinstation – står sig dåligt mot den slogan som fanns när hans mamma var barn: ”Vi gör kex, vi gör skor, Örebro, Örebro!”. Han har ett förslag till en ny slogan som kanske inte faller i så god jord hos Kumlabor: ”Örebro – åtminstone inte Kumla.”

Jonas Gardells koppling till Örebro är att hans mamma kom härifrån. Somrarna i mormors sommarstuga vid Leken, med barndomens besök i den gigantiska staden Karlskoga, lockar till många skratt – både på grund av den gemensamma lokalkännedomen och erfarenheten av att platser inte riktigt upplevs på samma sätt när man är vuxen som när man är barn. För nej, halva Karlskoga har inte blivit jämnat med marken.

Men allra bäst tycker denna skribent att Jonas Gardell är när han är allvarlig. Monologen om den iranske vännen Sahim i Göteborg och hans långa väntan på ett permanent uppehållstillstånd som äntligen ska ge honom ett liv långt borta från de krafter som vill se honom död på grund av att han är homosexuell – den berör. I det fullsatta konserthuset skulle man kunnat höra en knappnål falla.

Som nämns i början av texten är detta det första av Jonas Gardells två besök i Örebro i år. Den 24 oktober är han tillbaka.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.