Robert Sandqvist – om nya baren och kommande boken


Posted 2014-11-14 in Nöje

Det händer saker på Stora Örebro. Med nästan 70 sorter att välja mellan har romfantasterna ett ställe att vallfärda till, och i höst kommer en ny bar att bidra till att det blir ännu lättare att få ett schysst barhäng. Vi ringde upp grundaren Robert Sandqvist för att prata höstnyheter. Och så rom förstås, massor av rom.

Den stora nyheten är att restaurangdelen har fått ett tillskott i form av den nya Köksbaren. Inredd i klassisk stil med koppar och skinn och med en gedigen drinklista där drygt 50 olika drinkar garanterar att den drinksugna ska få sitt lystmäte.

– Vi har haft ett högt tryck i stora baren och behövde en ordentlig cocktailbar där man har lite mer tid på sig som bartender, säger Robert Sandqvist.

 

Vad är trenden när det gäller drinkar i höst?

– Det är typiska höstsaker. Mycket bourbon och whisky men även mezcal som är det senaste och väldigt trendigt just nu. Annars är gin och rom stort hos oss. Vi har 67 olika sorters rom och romprovningarna är så populära att det är bokat varje vecka ända fram till jul.

 

Vad är det som är så speciellt med just rom?

– Den är så bred i sin smakrepertoar att det finns något för alla. När det gäller till exempel whisky måste den lagras på ekfat i minst tre år för att få kallas whisky, sådana hårda krav finns inte för rom. Det finns i stort sett inga fasta regler utan man får göra lite som man känner. Drick den som du vill, helt enkelt.

 

Vilken är favoritrommen just nu?

– Det finns två typer av rom. Antingen är den gjord på melass eller på agricole vilket är den franska varianten. Den sistnämnda är mer torr och fruktig och är den jag föredrar just nu. Ni har en egen rom på Stora Örebro också.

 

Hur skulle du beskriva den?

– Det är husets kryddade rom som jag gör själv. Jag använder en basrom som jag kryddar med olika örter, frukter, bär och kryddor. Jag har köpt in egna ekfat som den får lagras på innan jag häller upp den på flaska. Den passar både att ha i drinkar och som avec.

 

Så vilken är den optimala romdrinken i höst?

– Mojitos är den populäraste men det är den hela året. Annars försöker jag baka in höstsmaker som hjortron och ingefära. Mycket ingefära. Jag är med i tävlingen Bacardi Legacy Global Cocktail Competition och till den har jag komponerat en ny drink baserad på Rum Old Fashioned där jag använder smaker som apelsin, vanilj, choklad och honung. De smälter samman bra och finns i Bacardi Gold.

 

Till sist då, vi har hört det ryktas att du skriver på en rombok?

– Ja det stämmer faktiskt och det här är första gången jag berättar om det offentligt. Det är en dröm jag har haft ganska länge. Jag började i februari med att skriva, fotografera och göra research. Det ska bli en rolig handbok med enkla fakta kombinerat med drinkrecept. Jag kommer att blanda myter om pirater och annat med min egen personliga syn på rom. Med boken vill jag väcka intresse och sprida rommens glädje och smak.

 

När kommer den ut?

– Först hade vi sagt december men det är bättre att den blir riktigt bra så därför säger jag bara att den kommer när den kommer. Upplagan kommer att vara 500 exemplar.

 

Roberts Old Gold Fashioned

”Min lite maniska kärlek till fattigmansspriten rom har genom åren fått mig att dricka, blanda och experimentera med många olika kombinationer. Jag grundar allt på min favoritdrink Rum Old Fashioned. Den står som grund för min tanke och sedan har jag på ett enkelt sätt tagit smaker som smälter samman bra och finns i Bacardi Gold: apelsin, vanilj, choklad och honung.”

 

Old Gold Fashioned_webbSå här gör du Roberts Old Gold Fashioned

5 cl Bacardi Gold

1,5 cl China China

2 st barskedar honung- och vaniljsockerlag

3 droppar chokladbitter

Apelsinzest (försiktigt)

 

Serveringsförslag:

Old Fashioned-glas med guldkant

En stor iskub

Guldsked på guldbricka

Vaniljstång med chokladbit

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.