Robotar tema för ny filmfestival


Posted 2014-03-23 in Nöje

Casinotopp banner

Kärleken tog konstnären, författaren och regissören Eldin Smille till Sverige. Nu är han en av arrangörerna bakom Örebros första filmfestival med science fiction-tema.

 

Eldin anlände till Sverige en sensommardag i augusti 2012. På en fest ett halvår senare träffade han Federico Pecora som till vardags forskar på kognitiva robotsystem på Örebro universitet. Federico presenterade en idé om en filmfestival på temat robotar och artificiell intelligens. Idén slog rot även hos Eldin och de fick så småningom kontakt med Bo Emmerik på Bio Roxy och därmed var bollen satt i rullning.

Den tredje pusselbiten blev Ajna Zatric som till vardags arbetar som designer i Sarajevo i Eldins hemland Bosnien. På distans utformade hon festivalens affischer och program utan att ha haft någon som helst kontakt med Sverige tidigare. Affischerna har väckt en hel del uppmärksamhet och består av bilder på Svampen, Nikolaikyrkan och Örebro slott som på ett fantasifullt sätt har förvandlats till robotar.

– Robotar och A.I. finns idag närvarande i vår vardag i form av datorer, mobiltelefoner och andra tekniska apparater. Vi vill uppmärksamma människor på detta och hoppas kunna öka intresset för robotteknik bland vanliga människor, förklarar Eldin.

Festivalen går av stapeln 11–12 april och sammanlagt visas sex stycken filmer som behandlar olika aspekter av festivalens tema. Forskare från Örebro universitet inleder varje filmvisning med att berätta om science fiction genom tiderna och var vetenskapen är idag och efteråt ges tid för frågor. Undantaget är festivalens inledande film som mer riktar sig till barn och därför ser det arrangemanget lite annorlunda ut.

          – Vi var oroliga för att barnen skulle skrämmas av att vuxna står och talar om robotar så därför ville vi göra något annorlunda, säger Eldin.

Istället anordnar man en utställning med barnteckningar och därefter visas familjefilmen Wall-E. När barnen kommer på tal råder det ingen tvekan om att de är viktiga för arrangörerna. Eldin hoppas att några barn ska få upp ögonen för nya intressen som vetenskap, film eller författarskap och vilja arbeta med det i framtiden. Förhoppningen på längre sikt är att kunna arrangera en festival varje år på Bio Roxy och då ska barnen fortsätta att vara en självklar målgrupp. Hos trion bakom festivalen finns redan idéer om teman för kommande år men först gäller det att föra årets festival i mål.

 

Filmerna som visas på Science Fiction Filmfestivalen

  • Wall-E
  • Robot & Frank
  • A.I. Artificiell Intelligens
  • Metropolis
  • Her
  • Moon

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.