Digital feelgood i Rymdresan

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2020-09-13 in Kultur, Nöje

Rymdresan

Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang har en något annorlunda hobby – han skriver nämligen barnböcker. Böckerna handlar om Albert, Mariana och Marcus och deras äventyr och det finns alltid med en vetenskaplig – låt oss säga twist – i berättelserna. Nu har hans bok ”Rymdresan” blivit film.

 

Nu har Christer Fuglesangs bok Rymdresan blivit film. Filmen skiljer sig dock lite från boken. Vissa delar har gjorts om för att mer passa på en bioduk och här har man uteslutande filmat med så kallad ’greenscreen’ vilket gör att i princip allt som finns i filmen, förutom skådespelarna, är skapat digitalt.

Filmen hade premiär den 12 september.

I filmen möter vi Mariana som berättar för oss om hur hennes unga jag hamnar ombord på en hemmabyggd raket på väg bakåt i tiden. Målet med tidsresan är att hindra en olycka som tog livet av vetenskapsmannen Alberts stora kärlek Lisa. Men först måste de stoppa en asteroid som hotar att förstöra jorden. Med ombord finns även Marianas styvbror Marcus och Alberts ’sidekick’ Lemming, ett talande lämmeldjur.

Resan går till Mars, genom svarta hål och 65 miljoner år bakåt i tiden, innan de fyra astronauterna utsätts för ett fruktansvärt dilemma: Ska de rädda jorden eller Alberts stora kärlek?

Rymdresan är vad man brukar kalla ”familjefilm”. Här finns något för alla åldrar. Robert Gustafsson gör rollen som Albert och Mariana spelas av Teresa Cortes Eliasson och i rollen som styvbror Marcus ser vi Theodor ”Theoz” Haraldsson. Även om det här är Theoz första film, så är han långt ifrån okänd. Med över två miljoner fans på Tiktok och med förra årets mest spelade svenska musikvideo är 14-åriga Theoz en av våra snabbast stigande stjärnor just nu och i samband med den här filmen släpper han även filmens soundtrack där han står för låten ”Party animal”.

Rymdresan är en puttrande trevlig feelgoodfilm i digital miljö. Lite spännande, lite otäck (dock inte för mycket) och lite allmänbildande. Robert Gustafsson är som vanligt lite halvgalet knasigt rolig och faller det här väl ut kan vi säkert se fler av Fuglesangs böcker bli filmatiserade.

Filmen produceras av Stiller studios som tidigare bland annat spelat in tre filmer om Lassemajas detektivbyrå i sin studio på Lidingö. Stiller studios producerar tekniskt avancerad kvalitetsfilm tillsammans med några av världens främsta filmskapare med målet att göra barn smartare, starkare och snällare. Sedan tidigare är det klart att Stiller studios kommer göra film av storsäljaren ”Handbok för superhjältar”.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.