Bergmans ande fortsätter att prägla filmvärlden

Text: Rebecca Unnerud Foto: HBO
Posted 2021-09-12 in Kultur, Nöje

Scenes From a Marriage

Ingmar Bergman är återigen aktuell. ”Scenes From a Marriage” – en remake av hans klassiska tvserie är på väg till HBO. Dessutom är filmen ”Bergman Island” på väg till biograferna i oktober.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tvvärlden.

 

”Bergman Island” var med i huvudtävlan under Cannes Filmfestival tidigare i år. Nu kommer filmen, som utspelar sig på Fårö, till vita duken och premiärdatumet är satt till den 1 oktober.

Mia Hansen-Løve är en av Frankrikes främsta filmskapare och mångfaldigt prisad, bland annat vann hon Silverbjörnen för bästa regi vid Berlins filmfestival 2016 för ”Dagen efter denna”. Hansen-Løves nya film ”Bergman Island” spelades in under somrarna 2017 och 2018 på Fårö.

Handlingen kretsar kring filmregissören Tony (Tim Roth) som är i Ingmar Bergmans ständiga skugga. Tony bjuds in till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan tillsammans med sin fru Chris (Vicky Kreips) som är manusförfattare och hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus. Det späckade programmet gör att de upplever ön på varsitt håll och minnen av Chris första kärlek börjar plötsligt göra sig påminda. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och paret glider allt längre ifrån varandra.

Ingmar Bergman (1918 – 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han var ett geni och ligger bakom oräkneliga filmer som älskas av en hel värld och av alla generationer. Men han gick också under smeknamnet ‘demonregissör’ för sitt hetsiga temperament. Han brottades också livet igenom med sina egna “dämoner”, som han uttryckte det, vilket var plågande känslor och problemområden som han kanaliserade i sina filmer. Bergman var känd för sina många relationer med unga skådespelare som han var chef över och det är heller ingen hemlighet att han var otrogen, svartsjuk, krävande och kontrollerande i sina relationer.

Det har gjorts flera nyanserade filmer om geniet Bergman, en är Jane Magnussons ”Bergman – ett år, ett liv” från 2018. En annan är dokumentären ”Liv & Ingmar” (2012) där Bergman gick från myt till människa genom Liv Ullmans berättelser. Hans mindre smickrande sidor tog lika stor plats som de vackra och Ullman berättar om både passionen och sedermera smärtan av att leva med och utan honom. Hon berättar om Ingmars osäkerhet som dels tog sig uttryck genom att han ville isolera sig med Liv och dels genom att han var våldsam mot henne. Hon beskriver att hennes trygghet blev att leva på det sätt han önskade för bara då var han trygg.

Även i boken ”Jag var Ingmar Bergmans hushållerska” ger hushållerskan Anita Höglöf en inblick i hur obehaglig och obegriplig Bergman kunde vara.

De flesta som har ett någorlunda filmintresse har sett åtminstone en eller två Bergman-filmer och alla har sina olika favoriter. ”Det sjunde inseglet”, ”Persona”, ”Smultronstället”, ”Fanny och Alexander”, ”Scener ur ett äktenskap”, ”Sommaren med Monika” och ”Jungfrukällan” är bara några av de filmer som jag har hört nämnas som regissörens absolut främsta verk.

Bergman har aldrig varit en favoritregissör hos mig men han har skapat två produktioner som jag hyser stor kärlek till och som jag ofta återkommer till. Den ena är det psykologiska dramat ”Persona” (1966). Filmen har banbrytande estetik med fantastiskt foto av Sven Nyqvist och bländande skådespeleri från Bibi Andersson och Liv Ullman. Handlingen kretsar kring sjuksystern Alma som blir placerad att ta hand om en stum skådespelerska. Avskilda från den övriga världen, vid en sommarstuga, ska de ta itu med problemen. Filmen tar upp tidlösa ämnen som psykisk ohälsa, klass och identitet.

Den andra är tv-serien ”Scener ur ett äktenskap” som det också finns en nedklippt bioversion av. Johan och Marianne är gifta sedan 10 år och har två döttrar. Han är docent i psykoteknik och hon är advokat i familjerätt med skilsmässor som specialitet. Tillsammans lever de ett högborgerligt men ett ganska kärlekslöst liv. Deras vänner ser dem som det idealiska paret men deras tillvaro är långt från idealisk. Detta är en tv-serie/film som har haft ett stort inflytande hos regissörer som Woody Allen, Richard Linklater och nu senast Noah Baumbach i ”Marriage story”.

HBO:s miniserie ”Scenes From a Marriage” är en modern adaption av Ingmar Bergmans klassiker och är skriven och regisserad av Hagai Levi (”In Treatment”, ”The Affair”). I Liv Ullmans och Erland Josephsons roller ser vi Oscar Isaac och Jessica Chastain. Idén till en remake av Bergmans tvsuccé och film föddes när Levi gästade Bergmanveckan på Fårö 2010. Serien består av fem avsnitt med premiär den 13 september.

Som sagt, Bergmans ande fortsätter att finnas med i nya verk långt efter hans död.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.