Sörbybacken – andra sommaren

Text: Thomas Helsing Foto: Stefan Källström
Posted 2019-07-06 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Sörbybacken

I årtionden har Sörbybacken varit örebroarnas go-to-ställe när det gällt framförallt skidor utför. Nu blommar backen upp även på sommaren med ett mindre smörgåsbord av aktiviteter.

 

Förra året vid den här tiden var Sörbybackens fot till stora delar en byggarbetsplats. Vissa tänkta aktiviteter väntade på färdigställande eller fanns fortfarande bara i planeringen. Förra året var vi ute och träffade dåvarande platschefen Henrik Stomberg men från och med den här våren är det Stefan Källström som tagit över de sysslorna ute vid Sörbybacken. Vi ringde upp honom för att höra lite mer om vad som händer den här säsongen, och inte minst vad som hänt sedan sist.

– I år bygger vi en träningstrappa likt den som finns i Kvarntorp. Det är många som springer här ute som sagt ”äntligen, nu behöver vi inte åka till Kumla”, säger han.

Trappan ska, när den står färdig någon gång i sommar, ha ungefär hälften så många trappsteg som den i Kvarntorp.

Besöker man Sörbybacken och tar en vandring runt anläggningen är det inte längre ”bara en backe”, det är på väg att bli ett riktigt upplevelse- och evenemangscentrum. Sommaren 2019 finns det en hel del att välja på. Uppe på berget finns två hinderbanor högt uppe i träden. En slinga som ligger på 4 till 7 meters höjd samt en som går ända upp till 15 meter. Banorna är olika fysiskt krävande men det finns alltid en instruktör med som stöd för deltagaren. Inte minst för att få hjälp att ”pusha” sina gränser.

När vi besökte backen under förra sommaren var den omtalade ziplinan ännu inte i bruk. Den satt visserligen på plats och såg onekligen imponerande ut där den sträckte sig från toppen av backen ända ner till Ica maxi. Henrik Stomberg förklarade då att den behövde konstrueras om på några ställen men att den skulle bli 350 meter lång, vilket är väldigt långt för en linbana.

– Ziplinan kommer att tas i bruk under sommaren och den kommer att ha samma sträckning ned mot Ica maxi. Vi behöver dock bygga om den helt från grunden så det tar lite tid, säger Stefan Källström.

Sörbybacken

En stor del av verksamheten sommartid står mountainbike-cyklarna för. Där har man tagit hjälp av åkarna själva för att skapa nya downhillbanor i år. Stefan berättar vidare att det hålls downhillträningar varje tisdag och torsdag. På tisdagarna finns instruktörer på plats och man tränar på specifika moment som kurvtagningar, hopp och spårval. På torsdagarna blir det desto mer tid att släppa ut fartdemonen inom sig då det är fri åkning som gäller. Har man aldrig åkt förut kan man låna både cykel och utrustning vid första tillfället. Sedan finns både cyklar och utrustning att hyra per gång.

För downhillträningen står Sörbybackens kamratförening som är öppen för alla. Föreningen tittar på lite udda sporter som kan utövas i eller på Sörbybacken. För tillfället är verksamhetsgrenarna cykel, skidor och snowracer och föreningen är medlem i såväl Riksidrottsförbundet som specialförbunden för cykel och skidor.

Stugan vid backens fot blir lite utav hjärtat och den givna rastplatsen för andhämtning mellan aktiviteterna. Här kan man köpa glass och enklare fika efter avslutad aktivitet. Det är också hit du går för att hyra cykel eller utrustning innan du ger dig uppför backen.

För de yngre barnen mellan 8 och 12 år kan sommaren bli extra speciell uppe på Sörbybacken. För andra året i rad arrangerar man ”Summer camp” för barnen. Under veckorna 26-31 i juni och juli kan barnen få vara med om fyra dagar fyllda av aktiviteter som höghöjdsbana, femkamp, cykling och, enligt vad som utlovas, en massa galenskaper. Man tar emot max 20 barn per vecka och då ingår lunch och mellanmål i priset.

För mer information om allt som händer rekommenderas ett besök på www.sorbybacken.se.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.