Sören, Luna och superkraften

Text: Ulf Hjelting Bild: Vide Olsson
Posted 2020-10-28 in Kultur, Nöje

Sören Olsson är författare till böckerna om Sune och Bert tillsammans med kusinen Anders Jacobsson. Nu har han skrivit en ny bok tillsammans med Leif Eriksson och Martin Svensson – Luna och superkraften.

 

Han är uppväxt i Karlskoga och bodde länge i Örebro innan flytten gick till Stockholm. Men efter några år i huvudstaden gick flyttlasset med familjen till Bollnäs.

– Längtan efter livet på landet och naturen blev för stort efter några år i Stockholm och eftersom kontoret är hemma spelar det egentligen ingen roll idag var man jobbar. Och så får man så mycket mer hus för pengarna i Bollnäs än i Stockholm. Vi pratade om det här i familjen och när det här huset dök upp på marknaden tvekade vi inte att flytta, säger Sören Olsson när vi samtalar om hans senaste samarbete och bok.

Böckerna om Bert och Sune är det som gjort Sören Olsson känd och älskad som författare. Den här gången blev det dock inget samarbete med kusin Anders utan istället med Leif Eriksson och Martin Svensson.

– Martin kände jag sedan tidigare från när han var popstjärna och vi tog helt enkelt en förutsättningslös lunch för att prata om deras idé.

Både Leif och Martin har tidigare mest arbetat med att skriva biografier, men denna gång handlade det enbart om ren fiction för barn och ungdom.

– Det har varit ett kul projekt där allt började som ett embryo om ”någon” som hade en superkraft och som sedan utvecklades till att bli berättelsen om Luna.

I boken har Luna just börjat tredje klass och hon känner sig utanför där klasskamraterna behandlar henne som om hon inte finns. Hemma har mamma och pappa fokus på hennes yngre tvillingbröder när de inte sysselsätter sig med att posta uppdateringar på Facebook och Instagram, men en kväll händer det något. Luna doppar handen i den mångata som bildats i sjön och då går det som en ilning genom kroppen på henne. Plötsligt kan hon höra genom betongväggar och på långt avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt – på både gott och ont.

– Ibland kanske man inte vill kunna höra allt som sägs och bara kunna rikta hörseln till det man vill höra. Den här superkraften som hon får är inte enbart positiv. Under skrivprocessen delade vi sedan upp skrivarbetet efter en storyline som vi fastställde. Sedan pitchade vi detta för några förlag och det första vi gjorde det för nappade.

Dealen med bokförlaget ligger på två böcker om Luna, men det finns planer på upp till fyra böcker. Luna och superkraften är den enda fysiska bok som Sören ger ut i år.

– Vi har efter tolv år ändrat förlag från Egmont till Storytel. Mycket på grund av att vi ger ut allt fler ljudböcker med Bert som även kommer att släppas i Finland. Och till jul kommer en ny film om Sune.

 

Finns det någon förebild för Luna?

– Egentligen inte. Det är mer en personlighet som vi tror att många kan identifiera sig med. Allt utgår från en känsla av att inte riktigt passa in. Luna har ingen fysisk förebild.

 

Och platsen Lilla Vargudden – är det Bollnäs?

– Lilla Vargudden är ren fiktion där namnet ska klinga svenskt och vara lite mytiskt samtidigt som platsen skulle kunna finnas varsomhelst i Sverige.

I samband med boken släpps även en Lunalåt inspelad av artisten Mojje – Morgan Johansson.

– Och så blir det ljudbok med Lily Wahlsteen, som bland annat spelat Sophie i Sunefilmerna.

 

Och film?

– Kanske. Vi får se. Det finns några som är intresserade.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.