Härifrån kommer de svenska landslagsspelarna


Posted 2021-05-14 in Nöje, Sponsrat, Sport

Efter många om och men närmar vi oss slutligen det kommande Europamästerskapet i fotboll för herrar. Turneringen var som bekant tänkt att spelas sommaren 2020, men flyttades på grund av det rådande världsläget fram till sommaren 2021. Det svenska landslaget kommer att ställas mot Spanien, Polen och Slovakien i gruppspelet, och vi tänkte ta en titt på varifrån i Sverige de svenska representanterna kommer från.

 

Finns det någon spelare i det nuvarande landslaget som är från Örebro?

Spelarna som är aktuella för fotbolls-EM

Den 11 juni rullar herrarnas EM-turnering i fotboll äntligen igång. Tar vi en titt på hur alla spelbolag siar om utgången kommer de svenska spelarna få tampas med Polen om andraplatsen i grupp E. Det är Spanien som är den stora favoriten i Sveriges grupp, medan Slovakien inte förväntas kunna hota våra svenska representanter i alltför hög utsträckning.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tar ut den svenska EM-truppen den 18 maj, men redan nu har vi en relativt klar bild över vilka spelare som kommer att utgöra lagets stomme. Det är ett svenskt herrlandslag som är mer talangfullt än på många år – åtminstone offensivt – och det kommer inte att bli en helt lätt uppgift för Andersson att välja ut de 26 spelarna som ryms i truppen. Vanligtvis tillåts endast 23 spelare i en mästerskapstrupp, och det är samma antalet spelare som är tillåtet att ta ut under alla fotbolls EM matcher, men nytt inför turneringen är alltså att totalt 26 spelare får följa med på mästerskapet.

Den slutgiltiga truppen har som sagt inte presenterats ännu, men baserat på den senaste tidens uttagningar kan vi peka på några individer som med all säkerhet kommer att tilldelas en plats i laget. Bland målvakterna är det Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt som har de givna platserna, med Karl-Johan Johnsson som trolig tredjemålvakt.

I försvarslinjen är det Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson (om han är skadefri) och Mikael Lustig som känns mest givna, men även spelare som Pierre Bengtsson och Emil Krafth bör känna sig säkra på att få följa med till EM. Vilka övriga mittbackar som kommer att plockas ut i truppen är det däremot svårare att sia om.

Det är dock i uttagningen av mittfältarna och anfallarna som Janne Andersson kommer att få det riktigt svårt. Spelare som Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic, Albin Ekdal, Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson, Dejan Kulusevski och Alexander Isak känns som självklara alternativ, men för de sista platserna är konkurrensen stenhård.

Troliga namn som kan komma att knipa de sista platserna är Robin Quaison, Ken Sema, Mattias Svanberg, Jesper Karlsson, Jens Cajuste, Marcus Berg, Jordan Larsson m.fl.

Skralt med representanter från Örebro

Föga förvånande är det Sveriges huvudstad och tillika största stad, Stockholm, som har flest representanter i det svenska herrlandslaget i fotboll. Bland truppens mer eller mindre givna spelare är Nordfeldt, Augustinsson, Ekdal, Isak, Kulusevski och Quaison alla från Stockholmstrakten.

Efter Stockholm är det Malmö och Skåne som flest spelare kommer ifrån. Olsen, Filip Helander, Ibrahimovic och Svanberg är alla från staden, och de båda mittbackarna Andreas Granqvist och Jansson är också från Skåne (Påarp och Arlöv).

Dessvärre är det skralt med örebroare i det svenska landslaget just nu – men det finns trots allt en spelare från området som bör vara given en plats i EM-truppen, och det är Pierre Bengtsson. Vänsterbacken är född i Kumla och har stått för flertalet gedigna insatser i den svenska landslagströjan under det senaste året. Bengtsson spelade 11 år, mellan 1993-2004, i IFK Kumla innan han tog steget vidare till AIK.

Utöver Bengtsson finns det även en hel del andra spelare från Mellansverige (Stockholm borträknat). Lindelöf är exempelvis från Västerås och Larsson från Eskilstuna, medan både Sema och Olsson kommer från Norrköping.

Ytterligare några spelare värda att nämna är: Lustig (Umeå), Claesson (Värnamo) och Forsberg (Sundsvall).

Trots att det inte kryllar av spelare från Örebro så är det alltså en spelare som troligtvis kommer att få representera Närke under sommarens efterlängtade mästerskap.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.