Målen “kommer när de kommer” för Deniz Hümmet

Text: Thomas Helsing Foto: Msun.se
Posted 2021-05-29 in Leva & Bo, Örebro SK, Sport

Deniz Hümmet

Han är spelaren som “ska göra målen” för Örebro SK i år. Det tog dock tid, precis som för laget som helhet, innan han spräckte nollan i målkolumnen men frågar man honom själv kommer målen “när de kommer” – om han jobbar på för laget. Den numera 25-årige Deniz Hümmet är tillbaka i ÖSK efter den succéartade låneperioden i höstas och han ser fram emot att hjälpa till att lyfta laget igen.

 

Han pratar med bred skånsk dialekt, trots tiden i Borås dit han kom från Trelleborg 2019. Från första början är han dock Malmöit och inledde sin karriär i Malmö FF. Stora delar av hans familj är präglad av fotboll så det var ingen högoddsare att han skulle göra karriär inom just den sporten.

– Båda mina bröder har spelat när de var yngre och gillar fotboll så det har naturligt fallit över på mig. Det är något jag trivs med och har aldrig varit framtvingat. Så det blev 13-14 år i Malmö sedan jag var fem år och resan fortsätter nu här, berättar han.

Säsongen 2014 spelade han regelbundet i Malmö FF:s U19-lag och senare samma år flyttade han till Frankrike och Troyes som då låg i den franska andradivisionen. Det blev knappt tre år och ett tiotal matcher där klubben var uppe och vände i franska högstadivisionen. Erfarenheterna han fick kan inte minst skönjas när han tar initiativ på planen och går på genombrott, idéerna och tempoväxlingen skvallrar om en högre nivå emellanåt.

– Jag har fått lite koll på hur det är att spela i en toppliga ute i Europa. Det är mycket snabbare och mycket mer fysiskt spel. Det är på en helt annan nivå ur det perspektivet. Men sedan är det också en stor nivåskillnad på hur man tränar och förbereder sig. Det är mycket kortare träningar som är mycket mer intensiva och de är två gånger om dagen. De har mycket kortare försäsong och den är kanske dubbelt så intensiv som i Sverige.

När Deniz Hümmet kom till Örebro SK i höstas så blev det succé direkt. I en spektakulär debut satte han ett hattrick mot klubbrivalen Norrköping vilket gav de svartvita tre poäng. Det finns inte många bättre sätt att inleda en sejour på och fansen tog honom till sitt hjärta utan omsvep. Deniz erkänner att det även satte spår i honom själv.

– Det är alltid goda känslor varje gång jag ser en bild eller ett klipp från den matchen. Känslan var att allt bara stämde den dagen. Min känsla innan match var bra, även om jag inte ska sitta och säga att jag kände att jag skulle göra hattrick, men jag kände att jag kanske skulle göra ett mål. Nu blev det tre och det är något som folk kommer att minnas.

 

Deniz Hümmet Få spelare har satt tydligare avtryck i sin debut som Deniz Hümmet.

 

Jag läste att laget signerade matchbollen som du sen fick med dig?

– Just det. Det var mitt första professionella hattrick så alla här signade den – tränarna och alla i klubben.

Var har du den bollen nu?

– Den är hemma i Malmö.

Han ler och jag får intrycket av att även om Deniz ser ut att gå en stor framtid till mötes så kommer det där hattricket i ÖSK-debuten att stanna kvar hos honom länge.

När första delen av säsongen summerats har Deniz Hümmet gjort tre mål på åtta matcher under en vårsäsong där det mesta gått klubben emot. Samma klubb som i höstas var en av Allsvenskans absolut mest formstarka lag och där han själv levererade fem mål och två assist på tolv matcher. Men trots att anfallare på många sätt, bortom de kollektiva kraven, lever för att göra mål så menar Deniz Hümmet att han inte har någon särskild målsättning den här säsongen.

– Mitt stora mål är att vi ska spela bättre än förra hösten och försöka bygga på det. Vi måste ha fokus på en match i taget, så är det bara, för vi är som bäst då. Men självklart är jag här för att göra mål och assist och det vill jag göra, men jag tror heller inte att det blir bra om man tänker för mycket på det. I höstas gjorde jag fem mål och de kom när de kom för att jag spelade mitt spel. Jag är övertygad om att jag kommer göra på samma sätt i år.

 

Och om du spelar fram till fler mål än du gör så är det inget negativt?

– Ja exakt, det är något jag trivs med minst lika mycket. Sen är det såklart så att när man är anfallare så vill man göra mål, men som du säger; spela fram och öppna upp lägen för andra är en viktig egenskap det också.

 

Klicka här för fler artiklar om Örebro SK.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.