Close Quarters-sångaren går solo

Text och foto: Ulf Hjelting
Posted 2017-01-02 in Musik, Nöje

Svensk musik från Fredrik Josefsson

Tatueringar, manbun och alltid nära till ett skratt – Fredrik ”Taliqua” Josefsson är nästan rock’n’roll personifierad. Men nu blir det svensk musik från Fredrik Josefsson i genren proggrock.

 

I februari släpper han singeln Sköna luften utan sina kompisar i Close Quarters.

– Det blir svensk progg. Jag är en riktig proggtorsk och tanken är att Sköna luften ska släppas i februari, säger Fredrik ”Taliqua” Josefsson som är lite rosslig efter gårdagens trubaduruppdrag.

När det handlar om musik hittar man Fredrik i vanliga fall vid sångmikrofonen i tungt rockande Close Quarters. Där har han varit en av medlemmarna sedan 2013. Något material under eget namn har han inte släppt sedan 2013, men nu är det dags igen.

 

Innebär svensk musik från Fredrik Josefsson att det är finito med Close Quarters?

– Nej nej! Absolut inte. Vi har medvetet valt att ligga lite lågt under 2016 med spelningar och sådant, men vi kommer tillbaka under 2017. Exakt hur kan jag inte avslöja, men det kommer att märkas. Det kommer garanterat att märkas.

 

Förutom att vara sångare i nämnda band uppträder Fredrik som trubadur. Här tar han ibland hjälp av lite olika personer på sologitarr.

– Ja, jag har bland annat använt mig av gitarristen Joe från Thailand som reser runt i Sverige och lever ”den svenska drömmen”. Han är nu tillbaka i Thailand. Sedan får jag hjälp av Tom Ericsson från Whaleheart och Daniel Birath. Till inspelningen har jag bokat ett studioband som ska lira på låten.

Som mest kan det bli upp till tre kvällar i veckan som Fredrik uppträder som trubadur.

 

Brukar du blanda in din egen musik när du spelar trubadur?

– Nej, jag ser det som två skilda saker. Jag kommer inte att spela Sköna luften när jag lirar trubadur.

 

Inte alls?

– Njae, jag tror inte att det skulle funka. Det beror lite på vilken publik det är också. Det kanske skulle funka om det var ett gäng medelålders sittande publik.

 

Är det den publiken du föredrar?

– Ja, jag håller nästan på att bli lite folkskygg av att spela trubadur. Det kommer alltid fram någon knäppgök som vill låna gitarren och som inte alls respekterar att jag sitter där och gör ett jobb. Och då är det oftast någon dretfull 19-åring som tycker jag får för mycket rampljus på mig, eller nåt sånt. Senast jag var ute var det en som började på att bläddra i min pärm med låtar samtidigt om jag spelade och när jag undrade vad han sysslade med blev han, för det är alltid en han, väldigt förnärmad.

 

På tal om jobb. Du brukar kunna ses som bartender på Rock Bar. Blir det mindre av den varan i framtiden?

– Nu har det varit en del trubadurjobb, men tanken är att jag ska fortsätta jobba där.

 

Och på Rock Bar i Karlskoga?

– Nja, det vet jag inte. Visserligen kommer jag från Karlskoga, men jag bor alldeles i närheten av Rock Bar i Örebro. Att sätta sig på bussen till Karlskoga känns inte så lockande.

 

Ja, varför finns det ingen järnväg mellan Karlskoga och Örebro?

– Det har jag också undrat. Varför har man inte byggt någon? Helt absurt, tänk alla fördelar med en järnväg – inte minst miljömässigt.

 

En sista sak. Det där mellannamnet – Taliqua, vad betyder det?

– Inte ett skit faktiskt. Det är bara en kul grej. Alla rockstjärnor har något ballt namn med x eller z eller något sådant. Jag valde q och det har ingenting att göra med tequila som många tror. Det är ett påhittat namn bara.

 

Läs mer om Fredrik Josefsson i den här artikeln.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.