The Selfish Giant


Posted 2014-03-26 in Nöje

Casinotopp banner

The Selfish Giant

Regi: Clio Bernard
I rollerna: Connor Chapman, Shaun Thomas, Ralph Ineson, Ian Burfield, Everal Walsh, Sean Glider, Lorraine Ashbourne, Rebecca Manley

Premiär 28 mars

The Selfish Giant skulle med lätthet kunna vara en fristående del av This is England. Men så är inte fallet. Tyvärr.

Arbor (Connor Chapman) och Swifty (Shaun Thomas) är bästa kompisar och bor på samma gata. De är lite av Fyrtornet och Släpvagnen. Humle och Dumle. Arbor är liten, ettrig och äter lugnande för sin ADHD – Swifty är stor, tystlåten och betydligt mycket starkare än vad han är medveten om.

När Arbor blir permanent avstängd från skolan efter att ha brottat ned en av Swiftys mobbare bestämmer de sig för att fullständigt strunta i den skola som inte bryr sig ett dugg om dem. Nu ska de bli rika genom att leta skrot och sälja till skrothandlaren Kitten (Sean Glider). Bäst betalar han för koppar … och koppar finns bland annat i elledningarna nere vid kraftverket.

The Selfish Giant är ett litet mästerverk signerat regissören Clio Bernard och här får andra engelska regissörer som Ken Loach och Shane Meadows något rejält att bita i. Historien är fritt baserad på Oscar Wildes roman med samma namn.

Det här är engelsk diskbänksrealism när den är som absolut bäst, skitigast och när tillvaron speglar ett hopplöst samhälle i utanförskap och utarmad arbetslöshet. Att filmen fick utmärkelsen Label Europa Cinemas vid filmfestivalen i Cannes förra året gör det bara ännu mer spännande att se var nästa film från Clio Bernard hamnar.

Räkna också med att få se både Connor Chapman och Shaun Thomas i framtida filmproduktioner från de brittiska öarna – allt annat vore ett sanslöst slöseri med talang.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.