Tv-serier 2019 – här är det bästa från året som gått


Posted 2019-12-28 in Kultur, Nöje

2019 har bjudit på otroligt mycket välproducerade serier, känns som ett rekordår? Att göra en årssammanfattning är därför ingen lätt uppgift men nu kör vi: här kommer mina femton favoriter i rangordning.

 

1. Succession

Tidigare skrev jag en hyllningstext till serien. Då skrev jag att det är ”en av de bästa tv-serier du kan se just nu, eller jag skulle tillstå att det är den bästa serien du kan se i år”. Jag vill nu rätta mig själv och tillägga att serien som kombinerar familjedrama á la Shakespeare, svart humor och beroendeframkallande underhållning på ett mästerligt sätt ÄR den bästa du kan se i år.

 

2. Babylon Berlin

Fenomenal tysk neo-noir i 20-talets Berlin som många tyvärr har missat. Denna storsatsning är en kriminalhistoria blandat med en inblick i 1929 års vilda och galna Berlin. Det är en visuellt storslagen serie med mycket dans, musik och häftiga miljöer.

 

3. Killing Eve
(Foto: Aimee Spinks)

Spionthrillern Killing Eve liknar inget annat, det är en serie som roar och chockar omvartannat.
Katt och råtta-leken och den ömsesidiga besattheten mellan agenten Eve Polastri (Sandra Oh) och den psykopatiska yrkesmördaren Villanelle (Jodie Comer) är en fröjd att följa.

 

4. The Act
(Foto: Brownie Harris / Hulu)

Münchhausen by proxy-syndrom är sedan ”Bron” kanske det läskigaste jag vet. Den sjuka symbiosen mellan mor (Patricia Arquette) och dotter (Joey King) är obehaglig och fascinerande på samma gång och skådespelarinsatserna är fantastiska.

 

5. Unbelievable

Unbelievable är något så ovanligt som ett kriminaldrama som har ett kvinnoperspektiv och tar våldtäkt på allvar. I dessa ”Me too”-tider är det befriande med en trovärdig kriminalare, lika välskriven som välspelad.

 

6. Chernobyl
(Foto: Liam Daniel HBO)

Kanske årets mest hyllade serie är miniserien skapad av Johan Renck. Han lyckas måla upp händelseförloppet både innan och efter katastrofen på både ett spännande och drabbande sätt. Bonus för oss svenskar är att en rad svenska skådespelare är med i rollistan.

 

7. Förhöret

Den danska serien består av åtta korta delar och utspelar sig under ett och samma dygn. I varje avsnitt konfronterar huvudpersonen en ny misstänkt. Detta är genialt på alla plan, både berättartekniken, manuset och inte minst skådespeleriet från eliten, bland andra Ulrich Thomsen, David Dencik och Lars Mikkelsen.

 

8. Line of duty

Den femte säsongen av den hyllade polisserien är kanske den sämsta men det säger egentligen inget alls, den är fortfarande bättre än det mesta. Få serier klarar av att kombinera tät thrillerunderhållning och komplexa karaktärsporträtt men denna brittiska pärla lyckas med bravur.

 

9. Älska mig

Josephine Bornebusch är upphovsman, regissör, manusförfattare till serien och spelar dessutom en av huvudrollerna. Det är en dramakomedi om tre generationer som i sina bästa stunder verkligen bränner till. Särskilt mycket tycker jag om historien om pappan Sten (mästerligt spelad av Johan Ulveson som gör sitt livs roll).

 

10. Castle rock

Den andra säsongen av skräckserien har hämtat inspiration från Stephen King-boken som adapterades till långfilmen ”Lida” med Kathy Bates i början av 90-talet. Den här gången är det Lizzy Caplan som spelar en yngre version av sjuksköterskan Annie Wilkes. Något ojämnt men det är en otäck och berörande serie som jag är oerhört fängslad av.

11. Dead to me
12. Follow the money
13. The loudest voice
14. Innan vi dör
15. Störst av allt

 

Specialomnämnande till ”Orange is the new black” och ”The Affair” som har haft några svajiga säsonger bakom sig men, med sina finalsäsonger, slutat på topp.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.