Var är min Oscarstatyett?

Text: Rebecca Unnerud Foto: Wikimedia commons
Posted 9 månader sedan in Kultur, Nöje

oscarstatyett
Casinotopp banner

Brad Pitt, Laura Dern och Joaquin Phoenix vann på årets gala tidigare i år och fick sin respektive första Oscarstatyett för sina skådespelarinsatser. Tre skådespelare som annars hade platsat på denna lista. Här har vi samlat skådespelare som har gjort avtryck i filmhistorien och som borde belönas för sina insatser.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen. 

 

Glenn Close

Hon borde ha vunnit inte bara en gång utan två, kanske tre? Med åtta nominerar i bagaget hade det inte varit konstigt. Jag hade gärna sett henne vinna för rollerna i ”Fatal attraction” och ”Dangerous liaisons”, två ikoniska prestationer som har gått till filmhistorien.

 

Michelle Williams

Williams är född 1980 men har varit i branschen sedan barnsben och briljerat i otaliga filmer sedan
”Dawson’s creek”. Hon blev Oscarsnominerad för “Brokeback mountain”, ”Blue valentine”, ”My week with Marilyn” och ”Manchester by the sea” och är förkrossande bra i samtliga.

 

Ethan Hawke

Jag kan se filmer bara för att de har Hawke i rollistan och då syftar jag inte bara på hans hans magnetiska utstrålning. Nominerad tre gånger som skådespelare och en gång för sitt manus till ”Before sunset”. Han var fantastisk i ”First reformed”, ”Training day”, ”Boyhood” och inte minst i Before-trilogin (de bästa romantiska filmerna som någonsin har gjorts).

 

Willem Dafoe

Nominerad fyra gånger, tidigast för ”Plutonen” (1987) och senast i fjol för filmen där han spelar konstnären Vincent van Gogh. Många anser även att han blev snuvad på årets gala när han inte blev nominerad för sin roll i ”Lighthouse”. Dafoe är den där skådespelaren som kan axla huvudrollerna på ett galant sätt men lika magisk är han i biroller i vitt skilda genrer.

 

Annette Bening

Otroligt bra i ”Svindlarna”, ”Being Julia” och framförallt ”American beauty”. Hon fick Oscarnomineringar för alla tre men för den sistnämnda var hon värd att vinna. Efter sin över 30 år långa imponerande karriär är Bening en sådan där skådespelare som man bara tar för givet att hon har vunnit.

 

Laura Linney

En av våra mest pålitliga och underskattade skådespelare. Oscarsnominerad tre gånger (”You can count on me”, ”Kinsey” och ”The Savages”). Linney får sällan huvudroller förutom när det vankas tv-serier men i alla sina roller (hur små de än må vara) så ger hon kött och blod till sina karaktärer.

 

Sigourney Weaver

En levande legend med tre Oscarsnomineringar (”Aliens”, Working girl”, ”De dimhöljda bergens gorillor”) men min personliga favorit är rollen i ”The Ice storm”.

 

Ralph Fiennes

Han har blivit Oscarsnominerad för ”Schindler´s list” och ”Den engelska patienten” och åtminstone den förstnämnda tycker jag var självskriven. Jag är ganska säker på att han inom en snar framtid kommer få en Oscarstatyett, även om det borde skett redan på 1990-talet.

 

Edward Norton

På 90-talet blev han nominerad för sina roller i ”Primal Fear” och i ”American History X”, liksom för sin biroll i ”Birdman” (2014). Norton har gjort sig ökänd på filminspelningar för att han är svår att samarbeta med men jag hoppas han skärper till sig och bevisar vilken stor skådespelare han är.

 

Fler skådisar utan en Oscarstayett

Kevin Bacon
Jim Carrey
Jeff Daniels
Tom Cruise
Michelle Pfeiffer
Amy Adams

 

Det var endast skådespelare som lyftes fram på denna lista men jag vill ändå betona hur obegripligt det är att regissörerna David Fincher, Paul Thomas Anderson och Christopher Nolan inte har vunnit en Oscarstatyett än. Nolan har fått sex nomineringar och Fincher två medan Thomas Anderson har fått hela åtta men de har aldrig gått hela vägen.

Vad kan man mer begära än att skapa moderna mästerverk som ”Se7en”, ”Fight club”, ”The Social network”, ”Inception”, ”The Dark knight”, ”Magnolia” och ”There will be blood”? Det är nästan lika obegripligt som att mästaren Alfred Hitchcock endast fick en Oscarstatyett under sin karriär och det var en heders-Oscar 1968 för lång och trogen tjänst.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.