Villa Strömpis – nu med silent disco

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-06-26 in Musik, Nöje

Albin Öhrn som inför silent disco på Villa Strömpis i sommar

Redan 1858 öppnade konditorn Pehr ”Socker-Petter” Pettersson en servering på holmen. Idag är allt mer känt som Villa Strömpis och finns i det hus som byggdes 1870. Albin Öhrn är driftansvarig och Totally Örebro har pratat med honom om sommarens planer som bland annat innehåller silent disco.

 

Det är torsdag förmiddag. Ett omilt åskväder dagen innan har gjort att den annalkande sommaren kommit av sig lite. Holmen i Svartån, där Villa Strömpis står, heter egentligen Varboholmen. Det var nämligen här som Örebro slotts varubodar fanns ursprungligen – därav namnet Varboholmen. Idag är det knappast någon som förknippar den här delen av Örebro med någon form av varubodar. Säg Strömpis och alla vet vilken plats som avses.

Sedan ett antal år kallas nöjesetablissemanget och nattklubben som finns här för Villa Strömpis.

Med ett hurtigt ”hej” parkerar Albin Öhrn, driftansvarig för Villa Strömpis, sin cykel och vi går in i lokalerna.

– Det här är vad vi kallar vip-bord. Det har vi kört med några år efter önskemål från de amerikanska studenter som gästar Örebro. De lägger gärna en peng på att få sitta vid ett bord och festa en hel kväll, säger Albin och hänvisar till de soffgrupper med tillhörande bord som finns till höger om bardisken.

Villa Strömpis är en anrik byggnad där generation efter generation av Örebroare har tillbringat onsdagar och helger. Själva huset byggdes redan 1870 och den trädgård som alla numera tar för givet, anlades 1943 – 44.

–Här, säger Adam och pekar mot plankorna i golvet till uteplatsen. Här under dessa plankor, och ganska djupt ner, ska det finnas en gammal fontän bevarad. Vi planerar att rusta trädgården och göra en hel del förändringar, men det är inte klart när det kommer att ske. Och vi måste först undersöka exakt vad vi får göra med byggnaden som är K-märkt. Vi skulle exempelvis väldigt gärna vilja bygga en terrass på övervåningen med utsikt över slottet. Sedan har vi vår korvbar där vi kan erbjuda viss form av mat även kvällstid. Den skulle vi vilja utveckla lite.

I varje liten del av den gamla byggnaden andas det anor från en svunnen tid. Här har det uppträtt allt från amerikanska blueslegendarer till klassiska svenska proggband som Nationalteatern.

– Den där kvällen med Nationalteatern är en av de bästa kvällarna jag varit med om. Det var så fullt med folk som det bara var tillåtet att ta in.

Under sommaren 2019 kommer det också att hända saker på Villa Strömpis.

– Allsången med Magnus Sjögren återkommer givetvis och så Rockallsången som vi nu kör för tredje året i rad. Vi har även några artister bokade, det är vår dj som sköter artistbokningen, och det jag vet är att Thomas Stenström (hade en hit 2014 med “Slå mig hårt i ansiktet“) är bokad och vi brukar köra två, tre artister under sommaren.

 

Finns det något mer som kommer att inträffa under sommaren?

– Jo, vi kommer att införa silent disco.

 

Vad är det???

– Silent disco går till så att vi kommer att ha tre olikfärgade hörlurar att välja mellan och tre olika DJ:s som spelar hiphop, disco och rock. Hörlurarna kopplas trådlöst ihop med den musik man vill dansa till och eftersom ingen musik kommer att höras på dansgolvet, utan endast i hörlurarna så blir det tyst – silent disco, helt enkelt.

 

Och de som vill prata istället för att dansa kan göra det utan att bli störda av musiken?

– Exakt! Det blir så att säga en win-win för alla.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.