Vinterdvala


Posted 2014-12-23 in Nöje

Vinterdvala
Regi: Nuri Bilge Ceylan
I rollerna: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kilic, Nejat Isler, Tamer Levent, Nadir Saribacak, Emirhan Doruktutan

På Bio Roxy från den 25 december.

Aydin (Haluk Bilginer) driver ett hotell i Anatolien. Det är vackert beläget i de anatoliska bergen, men besökarna är få. Alldeles för få. Aydin är egentligen skådespelare, men efter 25 år på teaterscenen bestämde han sig för att göra något nytt. Det nya äktenskapet med unga Necia (Demet Akbag) är stormigt och de munhuggs hela tiden. Mitt i allt finns också hans syster Nihal (Melisa Sözen) som både är delägare i hotellet och i ett antal bostäder som de äger tillsammans. Hon är nyskild och som grädde på moset vägrar nu några hyresgäster att betala hyran. De lovar att betala, men inget händer. Absolut ingenting.

Vinterdvala är ett turkiskt relationsdrama där dialogen är satt i främsta rum. Här handlar det om relationer och åter relationer. Regissören Nuri Bilge Ceylan hade ursprungligen fyra och en halv timmes material, men han klippte ned till tre timmar och 15 minuter. Här gäller det alltså att sitta på helspänn och följa dialogen. Missas en detalj finns det stor risk att du är helt lost i handlingen. Lägg till detta turkiskan. Personligen kommer jag inte in i den här filmen. Det går inte. Vad det beror på är svårt att riktigt sätta fingret på, men språket är en variabel. Kanske det beror på översättningen. Något saknas för att göra Vinterdvala intressant.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.