Köguide för borr och borrset


Posted 11 månader sedan in Övrigt

Rätt borr kan användas för att borra hål, lossa eller dra åt skruvar och till och med mejsla bort material. Kombinera detta med möjligheten att använda borren på en mängd olika ytor och material och du kommer lätt att kunna utföra en mängd olika gör-det-själv-uppgifter och projekt. Det finns ett brett utbud av borrmaskiner. Vår praktiska guide kommer att förklara allt du behöver veta om borr och hjälper dig att bestämma de bästa alternativen för dig. 

Med sladd eller sladdlös?

smaskin finns mängder med alternativ. Utbudet är stort. Ett av de första besluten du bör ta är ifall du kan tänka dig en borr med eller utan sladd. Borrar med sladd är ofta lättare än sina sladdlösa kusiner eftersom det inte finns något tungt batteri. Om du väljer en nätdriven borrmaskin med sladd måste du dock använda en förlängningskabel. En sladdlös borrmaskin ger större rörlighet och frihet eftersom du kan bära med den överallt utan att behöva dra en förlängningskabel bakom dig.

Vad ska du borra i?

En annan viktig fråga är vad det är du ska borra i för material. Förr eller senare kommer du nästan säkert att behöva borra i murverk. För att göra detta behöver du en borr med hammare. Om du vill borra hål med stor diameter i murverk, välj en sladdborr med lågvarvsväxel. Om du tänker borra i en mängd olika material – som trä, plast eller metall – bör du välja en borr med flera hastigheter.

Vill du ha en skruvdragningsfunktion?

Leta i så fall efter en borr som har variabel hastighet eller vridmomentkontroll och som dessutom är vändbar, så att den inte bara kör in utan även tar bort skruvar.

Typer av borr

Det finns flera olika typer av borr du kan välja mellan, vilket kan göra det svårt att välja rätt för uppgiften. Dessa är ofta även tillsammans i ett borrset. Om allt du vill göra är att borra små hål i trä och gipsskivor och ibland murverk, är det bästa valet en borr med hammarverkan. 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.