Kommer ÖSK att kunna hålla sig kvar i Allsvenskan?

Foto: Msun.se
Posted 2021-09-15 in Övrigt

ÖSK:s akademi

Säsongen har hittills varit tuff för ÖSK med som gått på många minor och inte levt upp till förväntningarna. Efter de inledande motgångarna i Allsvenskan fick Axel Käll i början av sommaren ta steget till att bli sportchef och samtidigt lämna plats för tidigare assisterande tränaren Vitor Gazimba, men tränarbytet har inte haft önskad effekt på resultaten. Den kanske tyngsta smällen av de alla var 3-0 förlusten mot Varbergs BoIS och efter arton omgångar ligger ÖSK näst sist på en 15e plats. Faktum är att oddsen på att ÖSK åker ur Allsvenskan för tillfället ligger på rekordlåga 1.65 gånger pengarna (på Casumo odds) med bara tolv matcher kvar på säsongen, så frågan om ÖSK kommer kunna hålla sig kvar i Allsvenskan 2021 måste tyvärr ställas.

Kan nyförvärven och publikens återkomst rädda ÖSK?

Samtidigt som tabelläget är långt ifrån positivt finns det faktorer som talar för att ÖSK kommer att klara sig kvar. Värvningarna av de lokala ikonerna Nahir Besara och Jiloan Hamad under sommarfönstret ger förstås hopp till fansen (även om tappet av Denniz Hümmet till turkiska Çaykur Rizespor gör att anfallsbesättningen är något skral). Rutinen och kvaliteten som dessa två herrar besitter kommer att vara en nyckel när den sista tredjedelen av serien närmar sig. Publikens återkomst till arenorna kan vara en annan nyckel för att ÖSK ska klara sig kvar. Även om alla lag givetvis ser fram emot att spela inför publik igen har ÖSK trots allt en större publik än de övriga lagen som ser ut att bli inblandade i bottenstriden (Östersund FK, Mjälby, Degerfors IF och Halmstad BK kommer troligen att vara lagen som ÖSK får slåss emot i höst). Publikrestriktioner hävs från och med den 29:e September i Sverige och den första matchen med full kapacitet på Behrn Arena ser ut att bli hemmamatchen mot BK Häcken den tredje oktober. Returmatchen i derbyt mot Degerfors den 25:e oktober blir förstås en nyckelmatch och ord kan nog inte beskriva hur viktigt det kan bli att ha fansen tillbaka till den matchen.

Vad händer om ÖSK åker ur Allsvenskan

Om ÖSK skulle åka ur Allsvenskan skulle det givetvis påverka klubbens ekonomi negativt. Det finns också frågetecken kring hur spelarnas kontrakt är utformade och om nyckelspelare kommer att stanna kvar i klubben. På frågan om han skulle följa med laget ner i superettan om ÖSK åker ur kommenterade Besara till Fotbollskanalen: “Jag har kontrakt i några år så det är ingenting jag har tänkt på. Jag ser inte att vi åker ur. Jag ser bara det positiva att vi ska stanna kvar”.

Nästa match för ÖSK är borta mot IFK Norrköping på söndag. Norrköping slåss för en topp tre placering och ligger i skrivandets stund på femte plats i tabellen. Den förre ÖSK målvakten Oscar Janssons omtvistade övergång skulle i normala fall vara tillräcklig för att höja spänningen kring matchen och i och med det nuvarande tabelläget kommer trycket på spelarna att öka än mer.

För att följa med i det senaste som händer kring Örebros sportklubb finns podcasten ÖSK-Podden som diskuterar lagets matcher, prestanda och framtid i detalj.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.