Lär dig något nytt utan att gå hemifrån i Örebro


Posted 5 månader sedan in Övrigt

Örebro har massor med spännande platser att besöka och det finns gott om aktiviteter. Men när hösten och vintern visar sin ruggiga sida kan det skönt att stanna inomhus.

Här kommer fyra tips på saker du kan göra i Örebro utan att behöva lämna hemmets varma vrå. Det går att ta del av kultur, lära sig om svensk snushistoria eller ta del av föreläsningar.

1. Digital kultur via Örebro läns museum

Örebro läns museum har en egen app som gör kultur och historia tillgängligt helt digitalt. Du kan ta del av utställningar och gå digitala stadsvandringar utan att lämna hemmet. Det går även att utmana familj och vänner med digital frågesport. Du får även tips på evenemang för både vuxna och barn som sker runt om i Örebro län.

Applikationen kan även användas för stadsvandringar och andra vandringar när du vill gå ut och få frisk luft. Appen laddas ned via App Store eller Google Play. Du behöver bara söka på Örebro läns museum så ska applikationen dyka upp.

2. Lär dig mer om svensk snushistoria

Snus är en bit av svensk historia och är fortfarande en produkt som förknippas främst med Sverige. Det går att läsa mer om snus online hos Swedish Match, från hur snuset kom till Sverige och till hur det har utvecklats över tid. Snuset har förändrats mycket från 1800-talet då löst snus var standard till nikotinpåsar utan tobak.

Det går även att lära sig om hur företaget Swedish Match förändrats sedan tobaksmonopolet avskaffades. Från Svenska Tobaks AB till ett multinationellt företag som är känt över hela världen. Även om dagliga tobaksanvändandet är på nedgång i Sverige kan det vara intressant att fördjupa sig i cirka 200 års snushistoria.

3. Låna E-böcker och E-ljudböcker digitalt

Örebro bibliotek erbjuder möjlighet att låna E-böcker och E-ljudböcker utan att lämna hemmet. Du behöver ha ett lånekortsnummer och en PIN-kod. Då får du tillgång till max fyra böcker under en period av 28 dagar.

Att låna böcker digitalt innebär också att du inte behöver gå till biblioteket för att lämna tillbaka dem fysiskt. Böckerna försvinner automatiskt efter att låneperioden gått ut. För att kunna använda tjänsten behöver du antingen en smartphone, dator eller surfplatta.

4. Ta del av KTH:s öppna föreläsningar

Du behöver inte åka till Stockholm för att ta del av Kungliga Tekniska Högskolans öppna föreläsningar. Föreläsningarna erbjuds digitalt och forskning presenteras på ett mer populärvetenskapligt sätt. För att ta del av öppna föreläsningar krävs det föranmälan. Däremot behöver du inte vara student vid KTH.

Det går även att se inspelade föreläsningar som getts tidigare. Ämnen kan variera från stadsplanering till hållbart boende eller universums många mysterier. De allra flesta föreläsningarna är på svenska.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.