Njut av poolen med gott samvete: En detaljerad guide till en miljövänlig badsommar


Posted 2 veckor sedan in Övrigt

Finns det något bättre än att kunna svalka sig i en pool mitt under högsommarvärmens varmaste timmar? Denna känsla kan vara oslagbar även om du inte är en storbadare. Men detta sagt är det vitkigt att tänka energieffektivt och därmed klimatsmart när det kommer till sin hemmapool. Att fylla och använda en pool är ofta att anvädna och utnyttja stora mängder vatten och energi. Dessutom kan kemikalierna som används för att hålla vattnet rent vara skadliga för miljön om man inte är uppmärksam.

Om du inte har en pool i dagsläget, men funderar på att skaffa en är det viktigt att tänka på detta eftersom det kan påverka kostnad bygga pool för dig och din familj.

Här ska vi ge dig tips för hur du kan utnyttja din pool på bästa sätt som är både energismart och kostnadseffektivt, vilket även gör poolen mer hållbar.

Vattenförbrukning: Optimera din pools vattenhushållning

Undvik att fylla poolen till den absoluta maxnivån: Det finns egentligen ingen anledning till att fylla poolen till den högsta markerade maxgränsen. Den mängden vatten behövs inte för att använda poolen. Dessutom riskerar du bara att slösa med vatten som skvätter över kanten och försvinner. Sänk vattnet ett par nivåer istället för att undvika att vatten försvinner i onödan.

Ett poolöverdrag är värt att investera i: När du använder ett poolöverdrag sparar du både energi och vatten. Visste du att upp mot 80% av poolens totala vattenförlusten många upplever kommer från avdunstning? Detta kan du förhindra genom att investera i ett poolöverdrag. Dessutom hindrar överdraget smuts och skräp från att hamna i poolen. Detta betyder att du inte behöver byta vatten lika ofta och minskar behovet av kemikalier vid rengöring.

En dusch innan poolen kan gör poolen renare: Om du tar en snabbdusch för att spola av dig själv under sommaren innan du hoppar in i poolen behåller du den renare under en lång tid. Det är lätt att annars föra in både svett, solkräm, och smuts i poolen vilket gör den mindre fräsch.

Om du vill vara extra klimatsmart och energieffektiv kan du även byta till ett energisnålt munstycke till din dusch. Då kommer du även spara på vattenförbrukningen.

Energiförbrukning: Så kan du minska poolens energikonsumtion

Se till att alla filter och pumpar stängs av när de är ur bruk: Dessa två, pumpar och filter, kan vara riktiga energibovar. Därför är det viktigt att du stänger av den när di inte kommer att använda poolen under en lång tid. Det kan vara om det inte riktigt är badsäsong än eller om ni ska åka bort ett bar veckor. Det finns möjligheter till att använda en timer som gör att detta automatiseras.

Det är viktigt att välja en energisnål poolpump: Det finns gott om moderna poolpumpar som är betydligt mer energisnåla och effektiva än de äldre modellerna. Investeringen i dessa kan vara värt priset eftersom det kan dra ner på elkostnader och energiörbrukning. Detta kommer göra din elräkning billigare.

Glöm inte bort solenergi: Att investera i solceller är ett stort beslut. Det är inte heller en billig investering, men det kan göra sänka dina elkostnader avsevärt efter installationen. Solceller kan vara en bra lösning för att driva poolapparanter för att dra ner på poolkostnaderna.

Använd energieffektiv belysning: Byt ut alla lampor i poolområdet till energisnåla alternativ för att lysa upp din pool. Det finns LED-lampor som drar betydligt mindre energi och har avsevärt mycket längre livslängd än vanliga glödlampor. Dessa är både bra för mijön och kan ge en mer bekväm belysning runt din pool.

Kemikalier: Håll poolen ren utan att skada miljön

Se till att du använder rengöringsmedel som är klorfria: Många tänker att en pool måste innehålla klor eftersom det är den doften vi ofta associerar med pooler. Men klor kan vara skadligt inte bara för miljön utan det kan även irritera huden hos de som badar. I dagsläget finns det många rengöringsmedel för pooler som inte använder klor och är därmed mindre skadliga för miljön.

Använd kemikalier på ett flitigt sätt: Det bästa är att använda så naturliga rengöringsmedel och produkter som möjligt. Men om du ska använda kemikalier så gäller det att göra det på ett sätt som itne slösar med produkten eller som blir ett slöseri med dina pengar. Följ instruktioner noga och använd aldrig mer än vad som rekommenderas.

Låt naturen vara till hjälp: Plantera träd och växter runtom i ditt poolområde. De hjälper inte bara till med att rengöra luften på ett naturligt sätt utan, de bidrar också med en skön skugga som kan vara viktig när solen står som högst i himmelen.

En pool med mörkbotten kan vara energieffektivt: Om din pool har en mörk botten kommer den att absorbera mer solljus, vilket i sin tur kommer bidra till en naturlig uppvärmning av poolen. På sä sätt behöver du aningen mindre extern uppvärmning som sluktar energi. En mörk botten kan alltså spara tid, energi och pengar.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.