Örebro – och succéåret 2015


Posted 2 månader sedan in Övrigt

I det som idag är staden Örebro, fanns bebyggelse redan cirka år 500 e.Kr. Vissa av dagens stadsdelar (som Lundby, Älvtomta och Almby) har fått sina namn efter dåtidens bynamn och signalerar kanske hur omgivningarna då såg ut.

Under 1200-talet byggdes en fästning, ett mynthus och den vackra S:t Nicolai kyrka. Slottet, som det ser ut idag, har byggts upp och om under århundraden, men anses stå på den plats där fästningen ursprungligen byggdes.
På 1260-talet fick Örebro sina stadsprivilegier och 2015 firades stadens 750-årsjubileum stort.

2015 är också året då Örebro vinner utmärkelsen “Årets stadskärna”, som ges som bekräftelse för utveckling av just stadskärnan.
Visionen har varit att skapa en känsla av en liten storstad, där det är nära till allt, men med storstadspuls.

2015 trotsade blott 19-åriga Vitalik Buterin alla skeptiker i sin omgivning och gav sig av till “kryptodalen” Zug i Schweiz och lanserade ethereum.
Idag rankas den som nummer 2 av kryptovalutorna, där Bitcoin fortfarande är den mest kända.
Svealandspenning, som tillverkades i Örebro mynthus sisådär 750 år tidigare, blev av förklarliga skäl aldrig börsnoterade, och nådde ingen internationell framgång alls.

Måns Zelmerlöw vann Eurovision 2015 med låten Heroes.
Hans resa mot vinsten började såklart i Örebro, där deltävlingen ägde rum, och Örebro blev det året den sydligaste staden som arrangerat ett Vinter-SM.
Skridskor och rallycross ställdes in på grund av bristande förutsättningar i klimat och väder, men 24 olika idrottsgrenar fanns representerade och i bänkpress glänste Örebro KK, som drog hem en medalj i varje valör.

NASA presenterade sensationella nyheter i september 2015, när man upptäckt att det sannolikt fanns flytande vatten på Mars, och för att knyta ihop den världsupptäckten med Örebro så får vatten bli den gemensamma nämnaren.
Uskavi kalkbrott ligger i Örebro län och där är vattnet turkost som i en lagun från främmande land. Som djupast mäter det cirka 11 meter och det påstås finnas ett dukat bord på kalkbrottets botten. Om det är sant, och hur – och varför – det i så fall har placerats där, finns inget säkert svar att finna.

Säkert är dock att 2015 var Örebros år, och att här finns mycket att erbjuda för hela familjen.
Staden har gått från att vara en medeltida viktig knutpunkt för handel, till en prisbelönt liten storstad.
Medeltidens mynttillverkning finns det fortfarande spår av, och på Örebro slott kan barnen prägla sitt eget silvermynt. Inte heller dessa mynt kommer få någon börsnotering, men väl vara ett kärt minne och en rolig souvenir.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.