Padelns historia


Posted 2021-12-07 in Övrigt

Padel, eller padeltennis, är inte bara en av världens nyaste sporter utan även den snabbast växande. Internationella Padelförbundet bildades så sent som 1991. Året efter spelades det allra första världsmästerskapet i padel. Sedan dess har padel-VM gått av stapeln vartannat år.

I padel spelar vi i par. Det är inte ovanligt att matcherna är blandade vad det gäller kön också, beroende på vilka ligor vi pratar om. Antalet spelare är fortfarande så pass få att man kan bli illa tvungen ibland. I Sverige fanns det till exempel bara 2000 registrerade spelare förra året. Fortfarande en förbättring från så lite som 100 stycken år 2014. Det var dock betydligt fler, över 400 000, som bokat en bana för skojs skull på sin fritid i fjol. Här ser vi att intresset ökar stadigt, år för år. Vi vill även nämna att betting på padel ökar i takt med att sporten i sig växer.

Pionjärerna

Varför börjar vi räkna antal registrerade spelare från och med 2014, kanske du undrar? Jo, två år tidigare öppnade nämligen Sveriges första inomhusbana för padel. Eldsjälen bakom projektet heter Peter Ohlson, en padelfanatiker från Kristianstad. Han är även ansvarig för Malmö Padelcenter, som han byggde i Bulltofta i Skåne.

Men vi behöver nog gå ännu lite längre bak i tiden. I slutet av 90-talet upptäckte en annan skåning vid namn Thommy Andersson sporten under en resa till Marbella. Väl hemma i Sverige igen introducerade han sin son Johan till padelns värld. Tillsammans byggde far och son den allra första padelbanan i Sverige. Banan låg då utomhus i Grevie utanför Båstad.

Efter vår tidigare nämnda Peter Ohlsons succé med sin inomhusbana på Ramlösa i Helsingborg valde Anderssons att bygga den andra. Platsen för denna blev sportcentret XBOWL i Båstad. Samtidigt höll de en utomhusbana öppen i Båstads hamn.

Idag, runt 20 år efter att sporten importerats, har vi 220 anläggningar och 717 padelbanor. Åtminstone enligt den nationella mätningen från 2019, det kan vara frågan om ännu fler.

Racket och boll

Det kan vara svårt att specificera just padelns historia då vi inte alltid kan skilja den från andra racketsporter som funnits under historiens gång. Vi människor har ju en oerhörd mängd varianter på sporter som kräver en boll och ett slagträ. Långt ifrån alla består och blir lika populära som till exempel tennis. Padel brukar ibland skämtsamt kallas för ”minitennis”. Allt är mindre. Banor så som racketar. Det resulterar också i ett betydligt snabbare spel, som det är helt omöjligt att slita ögonen ifrån.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.