Ska man undvika snabblån?


Posted 8 månader sedan in Övrigt

Snabblånen som vi känner dem idag började komma i början av 2000-talet. Det började med onlinekrediter, men snart kom även sms-lånen. De har alltså funnits ett tag, men diskussionerna kring dem fortsätter. Hur dyra är lånen egentligen? Leder de till ekonomiska problem? Ska man undvika dem? I den här artikeln reder vi ut det hela.

Snabblån – vad är det?

 Snabblån kallades tidigare för smslån. Ibland kallas de även för mikrolån. Det beror på att lånen är små, oftast upp till 10 000 kr och kan blanda annat hittas på snabblån.io. Tidigare ansökte man via sms, men numer sker det istället via internet.

När du ansöker om ett snabblån kan du vänta dig en snabb och enkel ansökningsprocess. Du besöker långivarens hemsida och fyller i deras formulär. Sedan skickar du in din ansökan och legitimerar dig med ett giltigt BankID.

Om din ansökan beviljas sker utbetalningen av lånet kort därefter. Pengarna kommer ofta in på ditt bankkonto redan efter några minuter. Ibland kan det ta några timmar och i ytterst få fall till nästa dag.

Varför kritiseras snabblånen?

En stor anledning till att lånen kritiseras är den höga räntan som de har. Många menar att den är alltför hög och att långivarna drar nytta av konsumenter som befinner sig i utsatta situationer.

Även återbetalningstiden, som varierar mellan 30 och 90 dagar, är mindre uppskattad. Eftersom den är så kort kan det ibland bli svårt att lyckas betala tillbaka den lånade summan plus räntan i tid.

Under de senaste åren har det talats alltmer öppet om svenskars privatekonomi. Både artiklar och TV-reportage har diskuterat hur bland annat snabblån resulterat i stora skulder som hamnat hos Kronofogden. Därför kan man få uppfattningen att snabblånen skulle vara en bidragande faktor till att en del människor får skulder och betalningsanmärkningar.

Är snabblån boven i dramat?

Du som konsument ansvarar själv över dina val. Ditt köpbeteende styr du själv, likaså vilka andra beslut du fattar. Därför kan man inte säga att snabblån eller andra lån sätter konsumenter i skulder och andra ekonomiska svårigheter.

Vad man istället bör fokusera på är sunda vanor. Om du är ansvarsfull och tänker till ordentligt innan du lånar pengar är det ytterst liten risk att du skulle få ekonomiska problem. Det är inte snabblånen som är boven i dramat, utan dålig självdisciplin och brist på information.

Hur tar man snabblån på ett ansvarsfullt sätt?

Det är fullt möjligt att låna pengar på ett ansvarsfullt och sunt sätt. Börja med att tänka på om ett lån egentligen är nödvändigt i nuläget. Det bästa är nästan alltid att vänta med inköp tills du lyckats spara ihop pengarna.

Nästa steg är att se över din ekonomi på ett objektivt sätt. Har du råd med ett snabblån? Kan du betala tillbaka i tid? Om du är det minsta osäker ska du avstå från att låna.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.