Tips för dig som vill sluta dricka kaffe


Posted 2022-12-12 in Övrigt

Kaffe är uppiggande och något som de flesta svenskar dricker varje morgon. Men det finns många anledningar till att man kanske vill sluta dricka kaffe. För det första är det inte alla som tycker om effekten av kaffe. De höga halterna koffein kan göra att de blir skakiga, känna sig stissiga och få svårt att sova. Andra tycker bara inte om smaken.

Gravida kvinnor väljer ofta att sluta eller skära ner på kaffedrickandet, eftersom det kan påverka graviditeten. En del mediciner interagerar även med koffein, så måste man ta ett läkemedel som gör det kan det vara nödvändigt att sluta med kaffet.

Om du vill sluta dricka kaffe kan du göra det lättare genom följande tips:

  • För dig som har varit beroende av kaffe och druckit det varje morgon kan det vara svårt att sluta tvärt. Det kan vara en bra idé att trappa ner på kaffekonsumtionen, så att du slipper den värsta abstinensen som huvudvärk och trötthet. Dricker du eftermiddagskaffe kanske du kan byta ut det mot te. Eller så dricker du en kopp istället för två på morgonen. Skär ner successivt så är det lättare att sluta.
  • Om du fortfarande vill ha lite koffein så kan du byta ut kaffet mot te. Ett tips är att testa matchapulver som är ett japanskt finmalet grönt te. Det innehåller tre gånger så mycket koffein än vanligt grönt te, men ger ändå en lugnare kick än kaffe tack vare ingrediensen I-theanine. Det är viktigt att välja ett matchapulver som håller hög kvalitet för att det ska vara gott. Läs om olika matchapulver hos experterna Bigheart.se för att hitta det allra bästa.
  • De första två till tre veckorna när du slutar dricka kaffe kan du få huvudvärk och känna dig trött. Men ge det lite tid så går det snart över. Många säger att de får mer energi när de inte dricker kaffe. Det kan bero på att sömnen blir bättre och att energinivåerna regleras naturligt utan tillskott av koffein. Ha därför tålamod när du ska sluta dricka kaffe och ge inte upp för tidigt.
  • Vill du trappa ner på koffeinintaget utan att sluta helt kan du välja ett kaffe med mindre koffein än det du dricker nu. Kaffesorten Robusta innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein än kaffesorten Arabica. Det sistnämnda brukar även anses vara godare med mer subtila smaker än Arabica. Du kan även ändra sättet som du brygger på.
  • Grupptryck kan vara svårt när man vill sluta dricka kaffe. Speciellt på fikaraster när alla andra tar sig en kopp. Se till att du har någon annan varm dryck du kan fika på, som till exempel en kopp te eller varm choklad.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.