Typer av industrirobotar för avancerad tillverkning

Foto: Hirata Robotics GmbH (CC BY-SA 3.0 DE)
Posted 5 månader sedan in Övrigt

När du hör termen ”industrirobot” kanske du tänker på robotarmar som svetsar bilar när de rör sig nerför ett löpande band eller en robotcell som snabbt ordnar datorchips. Det finns naturligtvis många olika sätt att ställa in en robot för att möta olika tillverkningsbehov.

Även om det skulle vara omöjligt att prata om dem alla i den här artikeln, så är här några vanliga typer av robotar som du kan stöta på vid tillverkning eller använda själv för att lösa ett problem.

Sexaxlad robotarm

Sexaxlade robotarmar är förmodligen det första man tänker på när man tänker på robotmanipulatorer. Dessa robotar används i ett brett spektrum av situationer eftersom de är mycket exakta och flexibla. De kallas av antalet axlar eller frihetsgrader som kan kontrolleras. Axlarna 1 och 2 rör sig som en axel, axlarna 3 och 4 rör sig som en armbåge och underarm, och axlarna 5 och 6 rör sig som en handled och en hand.

Industrirobotar av denna typ varierar i storlek från ungefär lika stor som en persons arm i den lilla änden till robotar som kan lyfta en bil i den stora änden. Denna typ av robot kan användas för ett brett spektrum av uppgifter, såsom ordnad stapling av delar, allmän manipulering av delar, bearbetning och, naturligtvis, svetsning.

Delta Robot

Deltarobotar består av tre uppsättningar parallellogram som drivs av motorer. Detta gör det möjligt för en sluteffektor att hålla sig i nivå medan den rör sig snabbt i ett kartesiskt (x, y, z) plan. 

Industrirobotar rör sig snabbt och detta är särskilt sant för deltarobotar som rör sig så snabbt att människor har svårt att hänga med. Även om de bara kan flytta lätta delar för det mesta, kan deras hastighet ge dem en enorm fördel gentemot de andra robotarna på den här listan. 

SCARA

SCAR robotar används oftast för att montera diverse produkter. De är dock mindre användbara än 6-axliga armar eftersom de för det mesta rör sig i ett horisontellt plan.

Grundtanken bakom dessa robotar är att de har drivna horisontella ”axel”- och ”armbågsleder” som gör att de kan vikas och flytta till olika positioner på ett x/y-plan. En tredje axel flyttar ändeffektorn upp och ner i Z-riktningen, och en annan vrider handleden så att saker och ting kan placeras på rätt plats.

Gantry, kartesiska och linjära robotar

Kartesiska robotar, som deras namn antyder, rör sig i tre riktningar: x, y och z. De är de enklaste robotarna på den här listan att kontrollera. I en CNC-router styr motorer den linjära rörelsen av ett skärverktyg i varje riktning. Denna typ av robot används för att göra saker som CNC-routrar. 

Precis som en SCARA- eller sexaxlig modell kan den här typen av bot också användas för att plocka upp och placera saker ovanifrån. Beroende på hur den är uppsatt kan den vara väldigt stor. Framför allt kan system användas med andra typer av automation, vilket ger dem mycket flexibilitet.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.