Vad ska man veta om spel i Norge


Posted 5 månader sedan in Övrigt

Spelmarknad i Norge förändras, och inte i en bra riktning. Medan regeringen hävdar att de vill bara ha två officiella statligt kontrollerade spelbolag för att skydda användarna från spelberoende och att spendera för mycket pengar, håller många användare inte med och känner redan av de negativa konsekvenserna av en sådan policy.

Oavsett de officiella uttalanden som förespråkar det skapade monopolet som något som skyddar användarna, människor förlorar fortfarande pengar och utvecklar spelberoende, även om de spelar med de statligt kontrollerade spelbolagen. Den enda skillnaden är att pengarna som spelarna betalar och förlorar går direkt till staten. Men om det fanns ett licenssystem, som ett i Sverige, skulle företag kunna betala skatt och regleras av regeringen. Det skulle skapa en sund konkurrens på marknaden och användarna skulle ha gott om val. Just nu finns det inget licenssystem för spelbolag i Norge. Samtidigt pressar de senaste böterna och hoten från regeringen stora världsberömda spelbolag ut ur landet. 

Betyder det att endast officiella spelbolag finns kvar i Norge? – Nej. Efter dessa stora internationella företag lämnade Norge, skyndade många andra mycket mindre och ibland nyskapade spelbolag att fylla på marknaden. 

Det som händer i Norge just nu är en oändlig kapplöpning mellan nya spelbolag som försöker smyga sig in på marknaden och statliga försök att blockera. DNS-blockering var den första allvarliga åtgärden för att ta bort illegala bookmakers. Det hejdade vissa företag men inte alla. Somliga hittade en väg runt reglerna, de tog bort det norska språket från sina webbplatser och uppmuntrade norska spelare att använda VPN.

Nu hjälper även internetleverantörer till med att jaga olicensierade företag. Till exempel hindrar Telenor redan sina kunder från att öppna webbplatser som Rabona, Playzilla, Wazamba, och andra. Förmodligen kommer andra internetleverantörer att följa detta initiativ. 

Tyvärr kommer användarna troligen också fortsätta att söka efter illegala spelbolag. Inte för att de vill riskera sina pengar med opålitliga tjänster, utan för att de officiella spelbolagen i Norge inte erbjuder de bästa oddsen och bonusarna, samt användarupplevelsen på sina webbplatser. När det inte finns någon konkurrens har företag ingen önskan att förbättra sig. Norska användarna märker det, och det är därför de fortsätter att leta efter något bättre, även om det innebär att ta risker.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.