Sevärdheter i Örebro

Astrid Luxemburg Astrid Luxemburg
Posted 2020-09-16 in Sponsrat

Byggnader längs Svartån i Örebro

SPONSRAT INNEHÅLL
 

Örebro är en vacker stad med mycket att göra för dig som vill resa inrikes. Har du bestämt dig för en weekendresa är det viktigt att du redan innan du anländer planerar ut vad du ska besöka, för att säkerställa att du inte missar några sevärdheter.

 

Örebro. Sveriges sjätte största stad med hundratals år av historia att lära dig mer om, samt landets hetaste stad för både utländska och svenska turister. Örebro är en stad omringad av skön natur och vackra utsikter. Här finns något för alla, oavsett om det är naturmiljö eller ståtlig arkitektur som du är ute efter. Det här är vad du behöver veta innan du beger dig ut till Örebro!

Tågresa blir bäst

Du kan ta dig från Stockholm till Örebro med tåg på ett par timmar, och får då möjlighet att njuta av staden utan att behöva bekymra dig om bilen när du väl är framme. Du upplever även mer av den vackra svenska naturen när du åker med tåg. Att resa med tåg är både miljövänligare och billigare, särskilt om du köper en tur och returbiljett.

Håll ett öga på budgeten

Örebro utgör ett fantastiskt alternativ för en weekendresa, men det är självklart inte ett resmål som kan jämföra sig med storstäder såsom Tokyo eller New York. Du vill alltså inte spendera pengar lika frivolöst som du skulle gjort i de städerna.

Är du inte försiktig kan du bränna en stor summa pengar i Örebro på enbart ett par dagar, särskilt om du är någon som föredrar finare restauranger och bra vin. Stöter du dock på ekonomiska problem under din resa kan du alltid låna pengar under resans gång, för att slippa oro när du försöker njuta av din fritid.

Wadköping

Ta dig tillbaka till det gamla Örebro med den mysiga stämningen i Wadköping. Här kan du fika i gamla träbyggnader, fönstershoppa bland intressanta butiker med lång historia, samt besöka ett av många olika muséer.

Är du intresserad av svensk litteratur kan du testa dig på Hjalmar Bergmansmuséet, där du kan lära dig mer om författarens liv och Bergmans skrivandeprocess. Det är även en hel del drama inblandat, med svartsjuka, resor genom Berlin och Florens, samt kärleksbekymmer.

Örebro slott

Oavsett om du har ett intresse för arkitektur sedan innan eller inte, är denna historiska byggnad definitivt ett måste om du beger dig ut till Örebro. Här kan du gå på guidade visningar och lära dig mer om svensk historia och svenska kungligheter såsom Karl XIV Johan. Det hålls evenemang på slottet varje månad, exempelvis live slottsmusik och häxveckor till påsk.

Naturens hus

Föredrar du naturmiljö framför det urbana finns det mycket att se i Örebro. Du kan ta en färja ut till ön Hjälmaren, campa, eller varför inte gå på utflykt till Naturens hus. Besöker du Naturens hus kan du njuta av en trevlig lunch med en utomordentligt vacker utsikt samt god service. Efter lunchen kan du och ditt sällskap bege er ut på en skogsvandring i de närliggande naturreservaten och njuta av fågelsång och fin grönska.

Nobelmuséet

I Karlskoga hittar du Nobelmuséet och här kan du lära dig mer om uppfinnaren och entreprenören Alfred Nobel. På Björkborns herrgård spenderade Nobel sina sista somrar, där han bland annat experimenterade med krut och försökte tillverka gummi och andra syntetiska material. På herrgården hittar du flera utställningar centrerade kring Nobels liv: experimenten, företagandet, och Nobels många andra bidrag till den svenska historien.

Bege dig ut i naturen!

Det finns mycket att göra i Örebro stad, men den mest imponerande sevärdheten är nog Örebros vackra landskap och de många naturreservaten. Upplev staden till fots och bege dig ut till utkanterna av Örebro för en idyllisk naturupplevelse. Örebro erbjuder dig ett stort utbud av olika nationalparker, exempelvis Tivedens nationalpark, där du även kan hoppa på etapp 17 av den populära Bergslagsleden. Här hittar du även prisvärda vandrarhem om du vill övernatta.

Och mycket mer…

En fullständig guide över Örebro får tyvärr inte plats i en kortare artikel. Örebro är dock ett fantastiskt svenskt resmål för dig som vill komma bort från storstadsstressen och uppleva något nytt, så börja gärna med rekommendationerna i denna lista och låt vandrarlusten ta dig till nya, spännande platser runtom staden.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.